Erişilebilirlik

23 Kasım Amerikan Basınından Özetler


23 Kasım Amerikan Basınından Özetler
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:03:25 0:00

Bugün Amerika’daki hemen hemen tüm büyük gazeteler, yeni seçilen başkan Donald Trump’ın kampanyası boyunca seçmen kitlesine verdiği bazı sözlerden dönmeye başladığı haberine geniş yer veriyor.

Yeni seçilen başkan Trump’ın dün bir saatlik demeç verdiği New York Times, dışişleri bakanlığı sırasında resmi yazışmaları için özel bir elektronik posta sunucusu kullanan Hillary Clinton’ı suç işlediği gerekçesiyle hapse attırmaktan vazgeçtiğini, iklim değişikliğine daha açık fikirlilikle bakacağını, terör zanlılarından bilgi toplamak için işkence uygulamayı bir kez daha düşüneceğini söyleyen Trump’ın bazı konularda geri adım atıp üslubunu yumuşattığına işaret ediyor. Habere göre Trump, söyleşide, ”Clinton ailesine zarar vermeyi kesinlikle istemiyorum. İleriye bakmak istiyorum” dedi. Halbuki Trump, seçim kampanyası boyunca yalancılık ve yolsuzlukla suçladığı rakibini hapse attıracağını söyleyerek kendisine çok sayıda seçmen kazandırmış ve elektronik posta krizini, seçim kampanyasının ana temalarından biri haline getirmişti. New York Times, Trump’ın verdiği bazı sözlerden dönmesinin seçmen tabanını öfkelendirdiği yorumunda bulunuyor.

Donald Trump, New York Times’a verdiği söyleşide ayrıca sahibi olduğu Trump şirketler grubu ve başkanlık görevi arasına sınır çizmesini gerektiren yasal zorunluluk olmadığını ancak şirketlerin yönetimini çocuklarının üstleneceğini söyledi. Trump, işkence konusundaysa işkencenin istihbarat toplamada fark yaratmayacağı kanısına vardığını belirtti. Trump, damadı Jared Kushner’ın Beyaz Saray’da kilit bir göreve getirilmesinin çıkar çatışması doğurmayacağı konusundaysa ısrar etti. Donald Trump ayrıca Yahudi olan damadının İsrail ve Filistin arasındaki sorunlara çözüm üretebileceğini kaydetti. Ortadoğu konusundaysa, ”Suriye’de devam eden deliliğe bir son vermeliyiz” yorumu yapan Trump, Amerika’nın başka ülkelere karışmaması gerektiğini söyledi. Irak Savaşı’nın Amerikan tarihinin şimdiye kadarki en büyük hatalarından biri olduğunu kaydeden Trump, New York Times editörlerinin ısrarlarına rağmen Ortadoğu’daki krizle ve Suriye’deki iç savaşla nasıl başa çıkacağına dair görüş ve planlarını açıklamadı.

Washington Post ise ‘Drama Kralı Durmak Bilmiyor” başlığını attığı ana sayfa haberinde Trump’ın protokol tanımadığını, oyunu kendi kurallarına göre oynadığını yazıyor. Habere göre hafta başında televizyon yöneticilerini ve haber sunucularını toplayıp yalancılıkla suçlayan, İngiltere’ye, Brexit taraftarı Nigel Farage’ı Amerika’ya Büyükelçi olarak atama çağrısında bulunan, Hillary Clinton’ı hapse attırmaktan vazgeçen ve Twitter’dan bir türlü kopamayan Trump Washington’da iki gün içinde fırtınalar koparmayı başardı. Obama’nın “sıfır drama” başkanlığından sonra Washington’un Trump’a alışmasının zaman alacağı yorumunda bulunan gazete, Trump’ın şimdiye kadar sadece kendisi için çalıştığını, başkaları kaybettiği zaman umurunda olmadığını, ancak bu sefer başkan olarak herkes için çalışması gerekeceğini kaydediyor.

XS
SM
MD
LG