Erişilebilirlik

22 Kasım Amerikan Basınından Özetler


22 Kasım Amerikan Basınından Özetler
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:03:59 0:00

Washington Post'un ana sayfasında, Perşembe günü kutlanacak Şükran Günü öncesinde Amerika’nın seçimlerle birlikte daha da kutuplaştığına ve derin bir uçurumla bölündüğüne dikkat çeken bir değerlendirme yer alıyor. Değerlendirmeye göre aileler, kendi içlerinde, siyasi görüşler açısından ciddi farklılıklar yaşıyor. Bu durum, geleneksel Şükran Günü sofrası etrafında toplanacak ailelerin kutuplaşmış siyasi görüşleri nedeniyle çatışmalar yaşaması anlamına geliyor. Demokrat ve Cumhuriyetçi Parti destekçileri, birbirlerini suçlamaya Şükran Günü ve sonrasında da daha uzun süre devam edeceğe benziyor.

Washington Post bugün ayrıca Trump ve ekibinin, Cumhuriyetçi Parti’nin şimdiye kadarki en büyük emellerinden biri olan federal hükümeti küçültme girişimi için kolları sıvayacağına dair habere yer veriyor. Habere göre Trump ve Cumhuriyetçi Parti kontrolündeki Kongre, Washington bürokrasisini hedef tahtasına oturtuyor. Yeni hükümet, kamu çalışanlarının bir nesil boyu dayandıkları bazı güvenceleri kaldırmaya, yeni işe alımları dondurmaya, kötü performans gösterenleri işten çıkarmaya, otomatik maaş artışına son vermeye, emekli maaşlarını düşürmeye ve sendikaların hükümetin parasını kullanmasını yasaklamaya hazırlanıyor. Gazete, bu gibi adımların kamu çalışanları, sendikalar ve Kongre tarafından bir zamanlar “akıllara bile getirmesi imkânsız” olarak tanımlandığını bildiriyor. Ancak Washington’un yerleşik düzenine yabancı olan, hükümetin işleyiş sisteminin ‘yolsuzluk, israf ve sömürüye’ dayalı olduğunu savunan Trump, Cumhuriyetçi Parti’nin 133 yıldır yapamadığını yapmak için işe koyuluyor. Habere göre sistem değişikliğinin başına Trump’ın baş danışmanlığı görevine getirilen Steve Bannon’un atanması söz konusu.

New York Times ise ana sayfasında Kuzey Dakota eyaletinden geçirilmesi planlanan petrol boru hattına karşı çıkanların düzenledikleri protesto gösterilerine, polisin dondurucu soğukta tazyikli suyla müdahale ettiğini gösteren bir fotoğraf paylaşmış. Gazetenin dikkat çeken ana sayfa haberlerinden biri ise ekonomiyle ilgili. Habere göre Trump’ın başkan seçilmesinin üzerinden geçen iki hafta içinde dünyanın dört bir yanındaki yatırımcılar, yeni başkanın vergi kesintisi ve hükümeti küçültme vaatlerinin Amerikan ekonomisini canlandıracağını düşünmeye başladı. Bu iyimser hava, borsaların yükselmesine ön ayak oldu ve Amerikan hisseleri, önemli kazanımlar elde etti. Para akışı, Amerikan dolarının özellikle gelişmekte olan Türkiye, Brezilya ve Meksika gibi ülkelerin para birimleri ve Euro karşısında hızla yükselmesine de neden oldu. Doların değer kazanması ve faiz artışı, Türkiye gibi gelişmekte olan ülkelerin ekonomileri için ciddi sorun teşkil ediyor. Yatırımcılar paralarını bu ülkelerden çekmeye başlıyor ve hükümetlerin dolar bazlı borçlarını ödemeleri iyice zorlaşıyor.

New York Times ayrıca yeni seçilen başkan Trump’ın emekli generallerle yakınlaşmasının dikkat çekici olduğuna dair bir haber yayınlamış. Habere göre bir zamanlar “teröristlerle savaşmayı generallerden daha iyi bilirim” diye övünen Trump, şimdi özellikle de Başkan Obama’yla ters düşen generalleri etrafında topluyor. Bu da Trump’ın Obama’ya kıyasla çok daha sert bir dış politika güdeceği olarak yorumlanabilir. Ancak birçokları, Trump’ın kilit makamlara ‘savaşçı’ olarak tanımlanan simaları getirmesi, Amerikan dış politikasının askeri ağırlığının daha da artması anlamına gelebilir.

XS
SM
MD
LG