Erişilebilirlik

17 Kasım Amerikan Basınından Özetler


17 Kasım Amerikan Basınından Özetler
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:03:20 0:00

New York Times bugünkü baş sayfasında son yurtdışı gezisinin ilk ayağı olan Yunanistan’ı ziyaret eden Başkan Obama’nın Akropolis’te çekilen fotoğrafına yer vermiş. Habere göre, bütün yılı Donald Trump’ın başkanlığının ne tür riskler taşıdığını anlatmakla geçiren Obama’nın son uluslararası gezisinde Yunanistan’a gitmesi, bu ülkenin demokrasinin anavatanı olması açısından simgesel bir önem taşıyor. Obama, seyahatin ikinci ayağı olan Almanya’ya hareket etmeden önce yaptığı konuşmada, ”Amerikan demokrasisi tek bir kişiden çok daha büyüktür. Bu nedenle eski başkanın yeni seçilen başkana, ciddi görüş ayrılıklarına rağmen ‘Hoşgeldiniz’ deme geleneği vardır. Ben de geçen hafta bunu yaptım,” şeklinde konuştu. New York Times, Obama’nın tüm dünyanın Avrupa Birliği’ne her zamankinden daha çok ihtiyacı olduğuna ilişkin sözlerine ve Yunanistan’dan, Suriyeli mültecileri barındırdığı için övgüyle söz ettiği haberine de yer vermiş.

New York Times’ın ana sayfasında ayrıca Suriye Devlet Başkanı Beşar Esat’ın Amerika’nın yeni seçilen başkanı Donald Trump hakkındaki görüşleriyle ilgili bir haber var. Habere göre Başkan Obama ve birçok Batılı lider tarafından şiddetle kınanan Esat, yeni başkan Donald Trump’ın terörle mücadelede ‘doğal bir müttefik’ olabileceğini söyledi. Esat, bir Portekiz haber kanalına yaptığı açıklamada, Trump’ın kampanyasında sık sık dile getirdiği Rusya’yla yakınlaşma ve İslamcı terörle mücadele konusunda sözlerini tutması durumunda iyi anlaşabileceklerini belirtti. Gazeteye göre müttefikler arasındaki ilişkilerin düğüm haline geldiği Ortadoğu’da Trump’ı çok zor günler bekliyor.

New York Times’dan aktaracağımız son haber, seçimlerde ağır yenilgiye uğrayan Demokrat Parti’nin yeni seçilen başkan Donald Trump’la yakınlaşma çabası içine girdiğiyle ilgili. Habere göre Demokrat Parti, altyapı yatırımları, çocuk bakımı yardımı, ücretli doğum izni ve uluslararası ticaret anlaşmalarının iptali gibi konularda Trump’la işbirliği yapmanın yollarını arıyor. Senato’daki Demokrat Partililer’in grup başkanı seçilen New York Senatörü Chuck Schumer, partisinin önümüzdeki günlerde Trump’ın hoşuna gideceğini umdukları bazı ekonomi politikaları açıklayacaklarını söyledi. New York Times’a göre hem başkanlığı hem de Kongre’yi kaybeden Demokrat Parti’nin önünde şimdi iki seçenek var: Trump’ın kendilerinden çaldığı beyaz işçi seçmeni geri kazanmak için yeni başkanla işbirliği yapmak ya da Trump’ın her adımına karşı çıkarak yeni başkanın başarısızlıklarının 2018‘deki Kongre seçimlerinde işlerine yaramasını beklemek.

Los Angeles Times ana sayfasında iklim değişikliğiyle mücadelenin ve Paris Anlaşması’nın, Başkan Obama’nın görevi Donald Trump’a teslim etmesinden sonra da devam edeceğini bildiriyor. Habere göre Birleşmiş Milletler’in Fas’ta düzenlenen iklim konferansında konuşan Dışişleri Bakanı John Kerry, çok sayıda kaygılı katılımcıya, küresel ısınmayla mücadele etmek için atılan dev bir adım olan Paris Anlaşması’nın Donald Trump döneminde de geçerli olacağı sözü verdi. Habere göre Kerry, Amerikan halkının büyük çoğunluğunun küresel ısınmayla mücadeleye gönülden inandığını dile getirdi.

XS
SM
MD
LG