Erişilebilirlik

Karzai'den NATO ve ABD'ye 'Son Uyarı'


Karzai'den NATO ve ABD'ye 'Son Uyarı'
Karzai'den NATO ve ABD'ye 'Son Uyarı'

Afganistan Devlet Başkanı Hamid Karzai ülkenin güneyindeki NATO harekatında 14 sivilin ölmesi üzerine bir açıklama yaparak, Amerika ve NATO’yu sivil kayıplar konusunda “son kez uyardığını” bildirdi.

Karzai yazılı açıklamada olayı kınarken, “düzensiz şekilde yapılan operasyonların masum sivillerin canına mal olduğunu,” belirtti.

Afganistan devlet başkanı, sivil kayıpları azaltmak için NATO’dan, gece operasyonlarını azaltmasını ve operasyondan önce Afgan ordusuyla danışmalarda bulunmasını istemişti.

Beyaz Saray’dan yapılan açıklamada ise, “Karzai’nin sivil kayıplar konusundaki kaygılarının paylaşıldığı ve çok ciddiye alındığı” bildirildi.

Afgan yetkililer, Helmand ilindeki Nevzad mahallesinde iki evi hedef alan operasyonda hepsi kadın ve çocuk olmak üzere 14 kişinin öldürüldüğünü açıkladı. Operasyonda altı sivilin de yaralandığı haber verildi.

NATO sözcüsü, sivil kayıplar olduğu iddialarının kendilerine ulaştırıldığını ve bölgeye bir soruşturma ekibi gönderdiklerini söyledi.

Yerel yetkililere göre, operasyon bölgedeki bir Amerikan üssüne yapılan saldırıdan hemen sonra başlatıldı.

Öte yandan, Fox televizyonuna konuşan Amerikalı Senatör John McCain, Afganistan’dan Temmuz ayında asker çekilmeye başlanmasının hatalı olacağını söyledi ve askerlerin ne zaman çekileceğinin bölgedeki duruma göre belirlenmesi gerektiğini belirtti.

Afganistan’da halen 150 bin NATO askeri bulunuyor. Bunların 100 bini Amerikan ordusuna bağlı.

XS
SM
MD
LG