Erişilebilirlik

Karzai'den İmza İçin İki Koşul


Afganistan Devlet Başkanı Karzai, güvenlik anlaşmasını imzalamak için Amerika'dan evlere düzenlenen saldırıları sona erdirmesini ve Taleban'la barış sürecine aracılık etmesini istedi

Afganistan Devlet Başkanı Hamid Karzai, Amerika ile varılan güvenlik anlaşmasını imzalamama kararını tekrarladı. Karzai, anlaşmayı, ancak Amerika, Afgan halkının yaşadığı evlere düzenlenen saldırıları durdurması halinde imzalayacağını söyledi. Afgan lider, imza için bir diğer koşul olarak da, Amerika’dan Taleban’la barış sürecine aracılık etmesini istedi.

Karzai, bu iki unsurun “mutlaka yerine getirilmesi gereken önkoşullar” olduğunu söyledi.

Afgan lider, bu açıklamayı, üç günlük resmi bir ziyaret için dün gittiği Hindistan’ın başkenti Yeni Delhi’de yaptı.

Amerika ile varılan güvenlik anlaşması, Amerikan birliklerinin, Afgan ordusunu El Kaide’ye karşı verdiği terörle mücadeleye daha iyi hazırlamak için eğitim vermek üzere 2014 sonrasında da Afganistan’da kalmasını öngörüyor.

Amerika, Karzai’nin anlaşmayı yıl sonuna kadar imzalamasını istiyor, aksi takdirde 2014 sonrasında tüm askerlerini çekeceği tehdidinde bulunuyor.

Loya Jirga adıyla bilinen Afganistan Ulusal Konseyi, Karzai’ye anlaşmayı imzalaması yönünde tavsiyede bulunmuştu. Karzai, imzayı Nisan ayındaki başkanlık seçimlerinden sonraya bırakmak istiyor.

STÜDYO VOA

Donald Trump’ın sus payı davasında yeni aşamaya geçildi – 22 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG