Erişilebilirlik

Karzai Taleban'ı Uyardı


Afganistan Devlet Başkanı Hamid Karzai, artan şiddetin sadece yabancı kuvvetlerin ülkede kalış süresini uzatacağını söyleyerek Taleban’a saldırıları durdurması çağrısında bulundu.

Karzai, son saldırılardan sonra Kabil’de bir üniversitede yaptığı konuşmada Taleban’ın şiddet eylemlerinin ne İslam ne Müslümanlar ne de Afgan halkına yarar getirmediğini belirtti.

Kabil ve üç ilin bazı kesimlerinde Pazar günü başlayan ve 18 saat süren çatışmalar NATO helikopterleri tarafından Afgan kuvvetlerinin militanların sığındığı son binayı ele geçirmesiyle sona erdi.

Karzai, Afgan güvenlik güçlerinin ülkelerini koruyacak yetenekte olduklarını kanıtladıklarını söyledi. NATO ve Amerikan kuvvetleri komutanı Orgeneral John Allen de Afgan kuvvetlerinin saldırılara verdiği hızlı ve etkin karşılığı övdü.

Afgan hükümeti, çatışmalarda dört siville 11 Afgan güvenlik görevlisinin öldüğünü açıkladı. Yetkililere göre 36 militan öldürülürken biri sağ ele geçirildi.

Kabil ile Nangarhar, Logar ve Paktia illerinde düzenlenen saldırıların sorumluluğunu Taleban üstlendi. Ancak Afgan ve Amerikalı yetkililer saldırılardan Pakistan’da üslenen Hakkani örgütünü sorumlu tuttu.

Taleban sözcüsü Zebihullah Mücahid Pazar günü düzenlenen eşgüdümlü saldırıların “bahar taaruzunun” parçası olduğunu ve intihar bombacılarını yeni eylemlere hazırlandığını açıkladı.

Kabil’deki görgütanıkları saldırıların parlamento binası, Batılı elçilikler ve NATO karargahı yakınında meydana geldiğini bildirdi.

XS
SM
MD
LG