Erişilebilirlik

Karzai, NATO’nun Sabrını Zorluyor


Afganistan Cumhurbaşkanı Hamid Karzai'nin ABD'yle ikili güvenlik anlaşmasını, NATO'yla da güçlerin durumu anlaşmasını imzalamayı geciktirmesi 2014 sonrasında ülkede konuşlandırılması öngörülen güçlerle ilgili soru işaretlerinin artmasına neden oluyor.
Afganistan Cumhurbaşkanı Hamid Karzai'nin ABD'yle ikili güvenlik anlaşmasını, NATO'yla da güçlerin durumu anlaşmasını imzalamayı geciktirmesi 2014 sonrasında ülkede konuşlandırılması öngörülen güçlerle ilgili soru işaretlerinin artmasına neden oluyor.

Afganistan Cumhurbaşkanı Hamid Karzai’nin ABD’yle ikili güvenlik anlaşmasını imzalamayı geciktirmesi NATO açısından zaman sorunu yaratıyor. NATO Genel Sekreteri Rasmussen, anlaşma sağlanmazsa Şubat sonunda durum değerlendirmesi yapılacağını söyledi

Afganistan Cumhurbaşkanı Hamid Karzai’nin, 2014’ten sonra ülkede ABD ve NATO güçlerinin kalmasına olanak sağlayacak anlaşmaları imzalamakta gecikmesi İttifak’ı zor bir karar almaya itebilir.

Bugüne kadar yapılan uyarıları dikkate almayan bir yaklaşım benimseyen Karzai en kısa zamanda, ABD ile ikili güvenlik anlaşmasını sonuçlandırmaz ve buna paralel olarak NATO’nun danışma, eğitim ve destek amaçlı gücünün Afganistan’da konuşlandırılmasının yasal zeminini oluşturacak güçlerin durumu anlaşmasını imzalamazsa ülkede NATO gücü bulunması mümkün olmayacak.

Her geçen gün zaman sıkıntısı daha da artan NATO, Karzai’yi bir kez daha uyararak beklenen adımların atılmaması halinde şubat ayında yapılacak savunma bakanları toplantısında Afganistan’daki güçlerin geri çekilmesi kararının masaya yatırılabileceği mesajı verdi.

Rasmussen, “Planlama nedeniyle davet edilip edilmeyeceğimizi kısa zamanda bilmemiz gerekiyor. Eğer davet edilmezsek, eğer herhangi bir yasal çerçeve olmazsa 2014 sonrasında Afganistan’da kalamayız. Konu bu kadar basit” dedi. Rasmussen, Afganistan’daki üslerin kapatılması için zamana ihtiyaç duyulduğunu hatırlattı.

NATO’nun önünde yeterli zaman olup olmadığı konusunda detaya girmek istemeyen Rasmussen’in savunma bakanları toplantısında “zor bir karar” almak durumunda kalınabileceğini vurgulaması son tarihe yaklaşılmaya başlandığı şeklinde algılandı.

Teknik olarak şubattaki toplantıda “her şeye son noktanın konulması” beklenmese de NATO’nun askeri kanadındaki planlamalara start verilmesi olasılığı oldukça yüksek görülüyor.

Şu an Afganistan’da NATO önderliğinde yaklaşık 57 bin asker görev yapıyor. 2014 sonrası için yapılan planlamalara göre bu sayının 8-12 bin aralığına düşmesi öngörülüyor.

Karzai’nin iki anlaşmayı imzalamaması ve NATO’nun askerlerini tamamen çekmesi halinde Afganistan’ın, 350 bin kişilik güvenlik gücünün mali yükünü karşılama ihtimali sıfıra yakın olarak değerlendiriliyor.

STÜDYO VOA

ABD üniversitelerinde Gazze protestoları yayılıyor - 24 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:22 0:00
XS
SM
MD
LG