Erişilebilirlik

Karrenbauer’in ‘Yüzde 2’ Çıkışı Almanya’da Tartışma Yarattı


Almanya’nın yeni Savunma Bakanı ve CDU Genel Başkanı Annegret Kramp-Karrenbauer, Başkan Donald Trump’ın daha önceki açıklamalarında Almanya’dan istediği NATO’ya desteği gayri safi milli hasılanın (GSYH) yüzde 2’sine çıkarılması talebini ‘haklı’ bulduğunu söyledi. Kramp-Karrenbauer, bu sözleriyle koalisyon ortakları arasında krize neden olurken, selefi Ursula von der Leyen ve Başbakan Angela Merkel’den farklı bir politika izleyeceği mesajını da verdi. Kramp-Karrenbauer, Almanya’nın savunmaya daha fazla bütçe ayırması gerektiğini söyledi ve “Almanya NATO’nun yüzde iki hedefine çok açık onay verdi, ben bu taahhüdün arkasındayım” dedi.

Yüzde iki hedefine ulaşmanın zaman alacağını belirten bakan, “Önemli olan hedefe ulaşmak için gerekli yola girilmesi” şeklinde konuştu. Savunma Bakanı olmadan önce de Alman ordusunun bütçesinin yükseltilmemesini eleştirdiğini belirten Kramp-Karrenbauer, bundan sonra ordudan sorumlu bakan olarak bu konudaki tutumunu kabine masasında çok daha kararlı bir şekilde gündeme getireceğini açıkladı. Almanya’nın, NATO ve ABD’yle olan ortaklığının tartışılmasını da eleştiren Kramp-Karrenbauer, “Almanya’nın güvenlik sisteminde NATO temel unsurdur” dedi. Başbakan Merkel ve Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un sıklıkla gündeme getirdikleri ‘Avrupa Ordusu’ planlarına da mesafe koyan Kramp-Karrenbauer, söz konusu yapılanmanın NATO’nun yerini almasının söz konusu olamayacağını belirtti.

NATO ülkeleri, 2025 yılına kadar savunma harcamalarını GSYH’sinin yüzde 2’sine çıkarma kararı almıştı. Sık sık Almanya’ya savunma harcamalarını arttırması uyarısı yapan Trump, NATO üyelerinin yüzde 2 taahhüdünü 2025’ten önce yerine getirmesini talep ediyor. Merkel’in bu konuyla ilgili tutumu, Almanya ve ABD arasında gerilime neden olmuştu.

Kramp-Karrenbauer’in göreve geldikten sonra verdiği ilk röpotajdaki açıklamaları, Başbakan Merkel’in izlediği çizgiye ters düşerken, koalisyon ortağı sosyal demokrat SPD’nin de tepkisine neden oldu. SPD Genel Sekreteri Lars Klingbeil, Kramp-Karrenbauer’i ‘populizm’ yapmakla suçladı ve “SPD, Trump istedi diye savunma harcamalarının arttırılmasına evet demeyecek. Bunu koalisyon anlaşmasında da vurguladık” dedi. SPD’li politikacı, “Kramp- Karrenbauer populist açıklamalar yapmak yerine, selefinin neden olduğu, Alman ordusundaki askeri tehçizat kaosunu çözmeli” diye konuştu.

Avrupa Birliği Komisyon Başkanlığı’na seçilen Ursulan van der Leyen’in yerine, sürpriz bir şekilde Federal Savunma Bakanlığı’na getirilen 56 yaşındaki Kramp-Karrenbauer’in önümüzdeki Çarşamba günü özel oturumda bir araya gelecek Federal Meclis’te yemin ederek, resmen göreve başlaması bekleniyor. Kramp-Karrenbauer, Berlin’deki siyasi analizciler tarafından Başbakan Merkel’in halefi olarak tanımlanıyor.

STÜDYO VOA

ABD üniversitelerinde Gazze protestoları yayılıyor - 24 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:22 0:00
XS
SM
MD
LG