Erişilebilirlik

Karışık Siyasi Ortam Mısır'da Ekonomiyi Zorluyor


Karışık Siyasi Ortam Mısır'da Ekonomiyi Zorluyor
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:46 0:00
Mısır Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi geçen hafta özellikle son iki yılın siyasi karışıklık ve sosyal huzursuzlukları nedeniyle ağırlaşan ekonomik sorunlarla mücadele sözü verdi. Uzmanlar, birbiri ardına düzenlenen seçimler ve protesto gösterileri devam ederken ülkeyi daha zor ekonomik günlerin beklediği görüşünde.

Kahire’nin alışveriş merkezlerine bakarak bir ekonomik kriz yaşandığını söylemek oldukça zor.

Ama kadın giyim mağazası müdürü Abdül Aziz Muhammed’e göre, ekonomik sorunların etkisi görülüyor: “Ülkenin içinde bulunduğu koşullardan etkilenmemek mümkün değil. Gerginlik sürdükçe iş hayatı canlanmaz. Ancak durum normale dönerse o zaman hiçbir şeyden kaygı duymazsınız.”

Son iki yılda eşya fiyatları yükselirken işsizlik de arttı. Yoksulluk oranı yüzde 20’den 25’e çıkarken iş yerleri bunun acısını hissediyor.

Aynı zamanda yabancı yatırımlar ve turizm gelirleri de düşerken hükümetin yabancı döviz revervleri yarı yarıya azaldı.

Eşref Mişrif, Londra’daki King’s College’da ekonomi profesörü. Mişrif, “Ekonomi siyasi geçiş döneminin kurbanı. Ekonomi aslında son iki yıldır ayaklanmalardan, gösterilerden büyük zarar gördü,” şeklinde konuşuyor.

Mısırlı olan Profesör Mişrif’e göre, iki yıldır süren sokak gösterileri ve siyasi belirsizliğin yabancı yatırımlara zarar vermesi şaşırtıcı değil: “Geçiş dönemiyle ilişkili yüksek siyasi risk gerçekten olumsuz etki yaptı ve yabancı yatırımcıların ülkeden kaçmasına neden oldu. Bazı şirketler yatırım için daha istikrarlı pazarlara yöneldi.”

Mevcut siyasi ortam Mısır’ın yeni liderlerinin ekonomiyi düzlüğe çıkarmasını zorlaştırıyor. Liderler açıkladıkları vergi ve fiyat artışlarını daha sonra iptal etti. Koşulları yerine getirmediği için Uluslararası Para Fonu, Mısır için hayati önem taşıyan kredileri erteledi.

Bir yatırım destek ve tanıtım şirketi olan Mısır Dünya Ticaret Örgütü Enstitüsü’nün yöneticisi Muhammed Hişam, siyasi durum istikrara kavuştuğunda ekonominin yeniden güçleneceği görüşünde: “Hükümet ekonomiyle ilgilenmeli. Bunu yapmak zorunda. Halk ekonomik istikrar, hızlı büyüme ve çok sayıda iş istiyor. Hükümet ve cumhurbaşkanının esas görevi bu olmalı.”

Ancak Hişam bunun gerçekleşmesi için siyasi gerilimin ve son iki yıldır Mısır’ın günlük yaşamının parçası haline gelen gösterilerin durması gerektiğini kabul ediyor. Yeni anayasayı destekleyen İslamcılar bunun referandumda onaylanmasının belirli bir istikrar getireceğini umuyor. Ancak ülkenin aşırı dinci çizgiye kaymasından kaygı duyan muhalefet, parlamento seçimleri yaklaşırken sokaklarda baskıyı sürdürmede kararlı.
Uzmanlar hükümetin ekonomide popüler olmayan adımlar atmasının zor olacağını, bunun da ekonomik düzelmeyi geciktireceğini söylüyor.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG