Erişilebilirlik

Karikatür Krizi Fransa'yı Böldü


Paris'te karikatür dergisini binası önünde bekleyen polisler
Paris'te karikatür dergisini binası önünde bekleyen polisler
Amerikalı kıpti kökenli bir yönetmenin Hz. Muhammed ile alay eden "İnnocence of Muslims" adlı filminin ardından yaşanan kriz Fransa’ya sıçradı.

İfade özgürlüğü ilkesi adına filme destek veren Fransız karikatür dergisi Charlie Hebdo’nun, son sayısında Hz. Muhammed karikatürü çizmesi ülkeyi karıştırdı. Büyükelçiliklerinin saldırıya uğramasından korkan Fransız Dışişleri, Cuma günü 20 müslüman ülkede, konsolosluk, elçilik ve kültür merkezi binalarının kapatılması kararı aldı. Fransız politikası ve toplumu ise ‘İfade özgürlüğü ve provokasyon’ arasında ikiye bölündü.

Amerika’nın Libya büyüleçisinin öldürülmesine kadar varan olayların Fransa’ya ya da Fransız temsilciliklerine sıçramasından endsişe eden Fransız diplomamasisi, Cuma namazı sonrası yaşanabilecek şiddet olaylarına önlem almak için 20 müslüman ülkede konsolosluk, elçilik ve kültür merkezi binalarını kapatma kararı aldı. Dışişleri Bakanı Laurent Fabius, Radio İnfo’ya yaptığı açıklamada "Böyle bir ortamda çizilen karikatürler yangına körükle gitmektir. Fransa’da ifade özgürlüğü var ama bu noktaya gelinmemeli. Aptal bir film yüzünden gelinen gelinen nokta ortada. Şimdi yangına körükle gitmek akıllı ya da gerekli mi ? Yanıt elbette, hayır ! Mutlaka bir denge bulunur" dedi.

Karikatür serbest, gösteri yasak

Krizin Fransa’ya sıçramaması için Fransa’daki müslüman toplumun temsil edildiği Fransa İslam Konseyi (CFCM) ile bir araya gelen İçişleri Bakanı Manuel Vals de, tüm valiliklere bir genelge göndererek ülkede gösterilerin yasaklanmasını istedi. Vals, "Kamu düzenini bozacak, provokatif eylemlere izin verilmeyecek. Huzuru bozacak hiçbir aşırı gruba izin vermeyeceğiz" dedi. Karikatürlere destek veren Bakan Vals, "Fransa’da ifade özgürlüğü ve karikatür çizme özgürlüğü vardır. Ama herkes bu ortamda sorumlu davranmalı. Her desen, her söz bir provokasyona yol açabilir. Karikatürlerin yasaklanması ise söz konusu bile olamaz" diye konuştu.

Vals ile görüşen İslam Konseyi Başkanı Muhammed Mousavi de, "Bu ortamda yapılacak tüm gösteriler bir yerlere çekilebilir. Müslümanlara gösteri yapmamaları çağrısında bulunuyoruz" dedi. Mousavi, karikatürler hakkında suç duyurusunda bulunmayacaklarını, ancak Fransa’daki islamafob eylemler hakkında bir Meclis Araştırma komisyonu kurulmasını isteyeceklerini duyurdu.

Charlie Hebdo yok sattı

Derginin son sayısında kapaktan, Fransa’da en çok izlenen ‘Dokunulmazlar’ filmine atıfta bulunularak, bir yahudi ve bir müslümanın bulunduğu karikatürde, "Dokunulmazlar 2 : Dalga geçmemek lazım" deniyor. İç ve son sayfada yayınlanan karikatürlerde ise Hz. Muhammed, çıplak çiziliyor ve filmi sevmeyen müslümanlara, "Benim kıçımı sevdiniz mi peki ?" diyerek, ‘aptal bir filmin bu kadar tepki çekmesinden’ rahatsızlık duyduklarını dile getiriyor.

Sabahtan itibaren kiosklara koşan Fransızlar, mizah dergisinin tüm sayılarını alınca sabah saatlerinden itibaren ünlü mizah dergisi yok sattı. Daha önce de Hz.Muhammed karikatürü çizdiği için yakılan Charlie Hebdo dergisinin internet sitesi ölüm tehditleri ve protestolar nedeniyle çöktü. Derginin yöneticisi Charb ise, "Bir kaç aşırıya meydanı bırakmayacağız. 3 aşırı dünyayı alt üst edebilir mi ? Etmemeli, buna izin vermemeli. Bir yıl önce Cumhurbaşkanı Hollande bizi desteklemişti. İfade özgürlüğü bir grup radikal azınlığa feda edilmemeli" dedi.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG