Erişilebilirlik

Karayipler ve Amerika Irma Kasırgası’na Hazırlanıyor


Porto Rika’dan Küba’ya, Amerika’nın Florida eyaleti dahil pek çok bölge Irma Kasırgası için hazırlıklara başladı. Karayipler’e doğru ilerleyen kasırganın kuzeye doğru çıkıp Amerika’nın doğu kıyılarını etkilemesi olasılığı var.

Amerika Ulusal Kasırga Merkezi, Irma’nın 5. Kategori’ye çıktığını belirtti. Bu seviyede bir kasırga saatte 280 kilometreden hızlı rüzgarlar getiriyor.

Karayipler Acil Felaket Yönetim Merkezi direktörü Ronald Jackson, Irma’yı oldukça ciddi bir kasırga olarak değerlendirdiklerini belirtiyor. Jackson ayrıca, Karayipler’de daha önce Irma kadar çabuk güçlenen bir başka kasırga hatırlamadığını da sözlerine ekliyor.

Rüzgarların getireceği yıkımın dışında, meteorolojistler, kasırganın Karayipler’deki ada ülkelere 25 santimetreye kadar yağış getireceğini tahmin ediyorlar.

Porto Riko, olağanüstü hal ilan ederlen, Ulusal Muhafızlar da, Çarşamba günü adaya ulaşması beklenen kasırga için alarma geçirildi.

Amerika ana karasında da, Florida Valisi Rick Scott da hava koşullarına bağlı olağanüstü hal ilan etti ve yerel yetkililere olası felaket için hazırlık emri verdi.

Florida'da ilk tahliye kararı

Bu arada, İrma kasırgasının olası güzergahı üzerindeki Florida eyaletinin Key adalarında turist ve yerleşimcilerin tahliyelerine yönelik ilk hazırlıklar başladı.

Yetkililer, turistler için zorunlu tahliyenin Çarşamba sabahı gün doğumuyla başlayacağını açıkladı. Yerleşimciler için tahliye planının da şu anda hazırlanma aşamasında olduğu ve bir tarihin henüz belirlenmediği belirtildi.

Bölgede hükümet kurumları, parklar ve okulların kapatılacağı ve barınakların bulunmayacağı kaydedilerek, yerleşimcilere ve turistlere, Amerika ana kıtasına seyahat için benzin depolamaya başlamaları gerektiği uyarısı yapıldı. Bölgedeki üç hastanenin de tahliye planlamalarına başladığı bildirildi.

Amerika’daki acil yardım ekipleri hala Harvey Kasırgası’nın yarattığı felaketle boğuşuyor.

STÜDYO VOA

Uluslararası yatırımcılar Türk ekonomisinden güvence bekliyor – 17 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:50 0:00
XS
SM
MD
LG