Erişilebilirlik

Kararsız Seçmenler Seçimin Kaderini Belirleyebilir


Kararsız Seçmenler Seçimin Kaderini Belirleyebilir
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:28 0:00

Amerika’da başkanlık seçimlerine iki kala seçmenlerin yüzde 15’i hala kararsız. Bu yüksek bir oran ve seçim sonucuna etkisi de büyük olabilir. Üstelik yeni nesil seçmenin yüzde 36’sı da oy vereceği adayı desteklediğinden değil diğer aday seçilmesin diye sandık başına gidecek. Kararsız eyaletlerden Ohio’da seçmenin nabzını sizler için tuttuk.

Ohio Üniversitesi’nde çok sayıda yeni nesil seçmen var. Ohio, iki adayın başa baş olduğu kararsız eyaletlerden biri. Ve buradaki çoğu seçmen gibi ilk defa oy kullanacak olan gençler de kimi dstekleyeceğini bilmiyor.

Andrew Langen, “İkisinin de geçmişlerinde yaşananlar, beni biraz korkutuyor” diyor.

Gençlerin bazıları oy kullanacak ama esas amaçları diğer öğrencileri de sandığa gitmeye ikna etmek.

Lkya Delafuente, “Bu seçimde oy kullanmayacağım demek, oyumu çöpe atıyorum demekle aynı şey. Bu adayları desteklemeseniz bile sandık başına giderek fark yaratabilirsiniz,” şeklinde konuşuyor.

Son sınıf öğrencisi Seth Burt ise buna katılmıyor ve inandığı şeyi yapıyor: “Oy kullanıp kullanmamak sizin hakkınız. Kötüler arasından hangisini seçerseniz seçin bundan iyi bir şey çıkmaz. Bunun parçası olmamayı tercih ederim.”

Burt yalnız değil. Yeni nesil seçmenler, siyasetçilere bir mesaj vermek istiyor, siyasetçilerin de artık onları anlamaları gerekiyor.

Yaşça büyük seçmenler de kararsızlar arasında. Bir sergide konuştuğumuz Ginger Cunningham, oğlunun geleceğini hiçbir siyasetçinin düşünmediğini savunuyor: “Oğlum için endişeliyim, o yüzden büyük meselelerden kaçınmaya çalışıyorum zira gelecek beni korkutuyor.”

Bazıları da Libertaryen aday Gary Johnson’a oy vermeyi düşünüyor: “Siyasi sisteme karşı oy kullanabilirim. Tamamen farklı bir aday için. İki büyük partinin adaylarından hiçbirinin başarılı olacağına inanmıyorum.”

Ohio’da olduğu gibi, kararsızlar ve üçüncü bir partiyi destekleyen seçmenlerin, ulusal bazda sonuca etkisi olabilir. Çünkü kararsızların oylarının oranı yüzde 15. Bu, son seçimlerdeki kararsızların neredeyse üç katı bir oran.

Bu oran genelde seçim günü yaklaştıkça düşer ve kararsızlar bir karara varır. Ama uzmanlar bu seçimde son güne kadar belirsizliğin süreceğini tahmin ediyor.

Richard Exner, “Buradaki esas soru “kararsızım” diyen seçmen aslında bir karara vardı da paylaşmak mı istemiyor?” şeklinde konuşuyor.

Bu sorunun yanıtını 8 Kasım’da herkes görecek.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG