Erişilebilirlik

Karanlık Odada Aydınlık Gelecek


Tarım arazilerinin kısıtlı olduğu İzmir’in Kiraz ilçesinde ve köylerinde, kadınların çalışabileceği iş alanları da çok sınırlı. Birçoğu mevsime bağlı olarak tarlalarda günlük yevmiye ile çalışıyor. Bazıları ise bölgede daha önce hiç denenmemiş bir işe kalkışarak istiridye mantarı üretiyor. Kiraz’a bağlı Kırköy’de kadınlar kurdukları kooperatif sayesinde hem aile ekonomisine katkı sağlıyor hem de “kadın başına” iş başarmanın haklı gururunu yaşıyor. Pamuk ya da samandan yaptıkları kompostlara yılda dört ayrı dönemde sadece tohumları değil, umutlarını da ekiyorlar. Her ekim döneminde dört, beş kez hasat yapıyorlar.

“Kadının kurduğu kooperatiften ne olur…” diyenlere inat

Kırköy Mahallesi Tarımsal Kalkınma Kooperatifi başkanı Güler Özen bu başarı öyküsünün, çocuklarından dolayı tarlaya, işe gidemeyen kadınların “ne yapabiliriz” diyerek düşünmesinden doğduğunu söyledi. VOA Türkçe’nin sorularını cevaplayan Özen, “Büyükşehir Belediyesi Yerel Hizmetler Müdürlüğü bize istiridye mantarı üretimini önerdi. İlk başta bu öneriye sıcak bakanlar olduğu gibi, ‘kadının kurduğu kooperatiften ne olur ki’ diyenler de oldu. Ama biz yılmadık, yılmıyoruz. İnşallah bu kooperatifin daha da büyüdüğü günleri göreceğiz” dedi.

Daha önce hiç bilmedikleri istiridye mantarı üretimi konusunda eğitim alan kadınlar, önce evlerinin karanlık odalarında, bodrumlarında, depolarında üretime başladılar. Daha sonra, Belediye eskiden mezbaha olarak kullanılan tesisi kadınların kurduğu kooperatife tahsis etti. Şimdi bu tesiste iki ayrı üretim yerleri var.

Karanlık Odada Aydınlık Gelecek
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:22 0:00

​​“Özgüvenimiz yerine geldi”

Kooperatif Başkanı Özen, “kadınların hayatı değişti” diyor ve ekliyor: “Bir araya gelince her şey güzel olur. Kooperatifleşmede bunu gördük. Başlangıçta bu işe soğuk bakanlar şimdi kooperatife üye olmak istiyor.” Özen, ilk başta ürünlerini Kiraz pazarında sattıklarını, daha sonra Ödemiş pazarına da ürün vermeye başladıklarını belirtiyor: “Pazarlama konusunda bir sıkıntımız yok. Allah’a şükür, şu ana kadar ürettiğimiz ürünlerden elimizde kalan hiç olmadı. Ancak üretimi artırmamız için bize yeni üretim yerleri gerekiyor. Dış pazarlara çıkabilmemiz için arabaya ihtiyacımız var”.

Kooperatif üyelerinden Seçil Turna da daha önce ara sıra tarlalara çalışmaya gittiğini söylüyor: “İstiridye mantarı işini ilk duyduğumda, mantıklı gelmedi. Daha önce hiç duymamıştım, hiçbir bilgimiz yoktu. Sonra eğitimini aldık, nasıl yetiştiğini öğrendik. Şu anda memnunum. İyi kötü bir gelir elde ediyoruz. Özgüvenimiz yerine geldi. Hayatımız daha iyi oldu”.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG