Erişilebilirlik

Karaciğer Naklinin Başarı Oranını Arttıran Araştırma


Karaciğer Naklinin Başarı Oranını Arttıran Araştırma
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:01:56 0:00

McGowan Rejeneratif Tıp Merkezi'ndeki bir makina, domuz karaciğerine oksijen yüklü, serin bir sıvı zerkediyor.

McGowan Rejeneratif Tıp Merkezi’nden Paulo Fontes, oksijenin karaciğer dokularını dokuz saat canlı tuttuğunu söylüyor. Fontes cihazın işleyişini şöyle anlatıyor: “Cihazın iki farklı pompası var. Pompalar ya karaciğer toplardamarından, ya da hepatik arterden karaciğer içine sıvı taşıyor.”

Günümüzde bağışlanan karaciğerlerin yüzde 20 ila 40’ı, uzun süre donuk kaldığı ya da yeterince oksijen alamadığı için kullanılmaz hale geliyor. Dr. Fontes, esas odaklanmak istediklerinin, organların korunabileceği en ideal sıcaklık aralığını kullanmak olduğunu belirtiyor. Eğer bu koşul sağlanabilirse, organ nakliyle ilgili bazı sorunlar çözüm bulabilecek.

Karaciğer nakli üzerinde 20 yıldır çalışan Pittsburgh Üniversitesi uzmanları, Hollanda’daki Groningen Tıp Merkezi’yle işbirliği yaparak tüm karaciğere oksijen veren yapay kan benzeri bir sıvı geliştirdi. Laboratuvar canlıları üzerinde yapılan deneyler, yüzde 100 oranında başarı sağladı.

Karaciğer, dokulara derinlemesine işleyen hemoglobin molekülleri taşıyan sıvının zerkedilmesiyle soğutuluyor. Bu cihaz, karaciğere diğer makinalardan sekiz kat daha fazla oksijen taşıyor.

Uzmanlar, oksijenlenmiş karaciğerin klinik deneylerinin insanlar üzerinde yapılması için Amerika Gıda ve İlaç Dairesi’nden onay bekliyor.

Ayrıca cihazın başka organlarda, hatta kol ve bacak nakillerinde bile kullanılması için çalışmalar yapılıyor.

STÜDYO VOA

EKOTÜRK Stüdyo VOA
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:29:44 0:00
XS
SM
MD
LG