Erişilebilirlik

Kapanan Hükümet İçin Şimdilik Çözüm Yok


Başkan Barack Obama ve yardımcısı Joe Biden, bugün Washington’da zorunlu izne çıkarılan devlet memurlarına yüzde 10 indirim uygulayan bir sandöviççiyi ziyaret etti.
Başkan Barack Obama ve yardımcısı Joe Biden, bugün Washington’da zorunlu izne çıkarılan devlet memurlarına yüzde 10 indirim uygulayan bir sandöviççiyi ziyaret etti.

Amerikan hükümetinin kapatılmasının dördüncü gününde Kongre’deki Cumhuriyetçi ve Demokrat üyeler arasında krize bir çözüm olasılığı hala görünmüyor.

Kapanma yüzünden, Amerika’daki federal hükümet çalışanlarının üçte biri zorunlu ücretsiz izne gönderildi.

Başkan Barack Obama, bugün Washington’da zorunlu izne çıkarılan devlet memurlarına yüzde 10 indirim uygulayan bir sandviççiyi ziyaret etti. Yardımcısı Joe Biden’la birlikte siparişini vermeden önce bir açıklama yapan Obama, Temsilciler Meclisi’nin Cumhuriyetçi Başkanı John Boehner’a dün yaptığı çağrıyı yineledi, Genel Kurul’da yalnızca hükümete bütçe onayı veren tasarıyı oya sunmasını istedi. Cumhuriyetçiler aynı yasada Obama’nın Sağlık Reformu’na yapılan ödeneklerin kesilmesinde ısrar ediyor.

Obama yönetimi ve Demokrat Partililerse, bütçe yasasının Sağlık Reformu’yla ilişkilendirilmesine izin vermek istemiyor. Buna karşılık Cumhuriyetçiler de Demokratlar’ı pazarlığa yanaşmamakla suçluyor. “Bu bir oyun değil, ne Amerikalılar, ne de ben Amerikan hükümetinin kapanmasını istiyoruz” diye konuşan John Boehner, tek istediklerinin Sağlık Reformu’nun adil bir çözüm olup olmadığını tartışmak istediklerini söyledi.

Obama ise, Cumhuriyetçiler ve Temsilciler Meclisi Boehner’le her konuyu görüşmeye hazır olduklarını, ama “Amerikan halkının başına silah dayanmış” bir şekilde pazarlık yapılmayacağını söyledi.

Cumhuriyetçiler’in idaresindeki Temsilciler Meclisi ve Demokrat Partililer’in idaresindeki Senato, bütçe yetkisi konusunda anlaşamayınca, hükümetin faaliyetleri 1 Ekim’den itibaren durduruldu. Normalde rutin bir şekilde Kongre’den geçen bütçe, bu kez Cumhuriyetçiler’in Sağlık Reformu’nu erteleme çabalarına takıldı.

Senato Tarım Komisyonu Başkanı Debbie Stabenow, kapanmanın Amerikan Sağlık Enstitüsü, Hastalık Önleme ve Kontrol Dairesi, Gıda ve İlaç Dairesi gibi kurumların çalışmalarını etkilediğini söyledi. Senato’daki Demokrat Partililer, Cumhuriyetçiler’i Amerikalıların sağlık ve güvenliğini tehlikeye atmakla suçluyor.

Obama Asya ziyaretini iptal etti

Başkan Barack Obama, federal hükümetin kapatılmasının dördüncü gününde Asya ülkelerine yapacağı ziyareti tamamen iptal etti.

Beyaz Saray’dan yapılan açıklamada, Endonezya, Brunei, Malezya ve Filipinler’e gidecek Amerikan heyetine Dışişleri Bakanı John Kerry’nin başkanlık edeceği bildirildi. Kerry ayrıca Bali’deki Asya Pasifik Ekonomik İşbirliği zirvesine de Obama’nın yerine katılacak.

Bu arada bugün hükümetin yeniden açılması için pazarlıkların devam etmesi bekleniyor. Başkan Obama, geçici bütçe yasasının Sağlık Reformu’na bağlanmadan düz bir şekilde Temsilciler Meclisi genel kurulundaki oylamadan geçeceğine inandığını söyledi.

Bununla birlikte Obama, böyle bir tasarıyı genel kurul oyuna sunmadığını söylediği Temsilciler Meclisi’nin Cumhuriyetçi Partili Başkanı John Boehner’i, Kongre’deki azınlık bir gruba iyi görünmeye çalışmakla suçluyor.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG