Erişilebilirlik

'Kanser Tedavisinin Maliyeti Düşüyor'


Birleşmiş Milletler’e bağlı Dünya Sağlık Örgütü’nün (WHO) yayınladığı son rapora göre, gelişmekte olan ülkelerde erken kanser teşhisi sayesinde çok daha fazla hastanın hayatı kurtuluyor.

Yayınlanan rapora göre gelişmiş ülkeler kanserle mücadele konusunda oldukça önemli gelişmelere imza atmış durumda. Çoğu kanser hastası erken teşhis sayesinde tedavi olarak kanser hastalığından kurtuluyor. Ayrıca gelişmiş ülkelerde kanser tedavisinin hastalara olan maliyeti de geçtiğimiz yıllara göre giderek daha da düşüyor.

Aynı rapora göre her yıl 8,8 milyon kişi kanser hastalığı nedeniyle yaşamını kaybediyor. Kanser yüzünden yaşamını kaybeden kişilerin büyük bir çoğunluğu ise az gelişmiş ülke vatandaşları.

“Az gelişmiş ülkelerde kanserle mücadele yeterli değil”

Dünya Sağlık Örgütü, kanserle mücadelede erken teşhisin önemine yeniden işaret etti. Az gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerde erken teşhisin artması için sağlık hizmetlerinin ve eğitim çalışmalarının güçlendirmesi gerektiğini savundu.

Dünya Sağlık Örgütü, her yıl hazırladığı çok sayıda rapor ve araştırmayla kanserin farklı belirtileri hakkında dünyayı bilgilendirmeye çalışıyor.

Örgüt aynı zamanda diğer kanserle mücadele eden uluslararası kuruluşlarla birlikte çalışarak kanser hastalarının gerekli tıbbi bakımı alabilmeleri ve kanserle mücadelede en etkin tedavi yöntemlerinin geliştirilmesi için çaba sarf ediyor.

"Gelişmiş ülkelerde kanser tedavisi ucuzladı"

Dünya Sağlık Örgütü’nün son raporuna göre, gelir düzeyi yüksek ülkelerdeki kanser konusunda yapılan çalışmalar sonucu tedavi ücretlerinin, gelişmemiş ülkelere kıyasla iki ila dört kat daha ucuz olduğunu gösteriyor.

Raporda, 2030 yılına kadar, kanserin sebep olacağı ölümlerin üçte ikisinden fazlasının az gelişmiş veya gelişmekte olan ülkelerde olacağı tahmin ediliyor.

Raporda, sadece Afrika ülkeleri arasında, tahminen bir milyar nüfusun yüzde 80'inin radyoterapi tedavisine ve erken teşhisle ilgili kanser hizmetlerine erişimin sahibi olmadığı belirtildi.

Raporda, Birleşmiş Milletlere bağlı olana ajanslardan biri olan Dünya Sağlık Örgütü’nün, radyoterapi ve nükleer tıbbın daha yaygın hale getirilmesi için yaptığı çalışmaları artırdığı da belirtildi.

BM kanserden ölenleri sayısını 2030 yılına kadar azaltmayı hedefliyor

Yayınlanan son kapsamlı rapor sonrasında çeşitli bilim adamları kanserle mücadele konusunda görüşlerini de açıkladı.

Dünya Sağlık Örgütü Bulaşıcı Olmayan Hastalıklar Yönetimi Bölüm Direktörü Doktor Etienne Krug, "Geç evrelerde kanser teşhisi ve tedavinin sağlanamaması, birçok insanı gereksiz acıya sürüklüyor ve erken ölümle cezalandırıyor" dedi

Birleşmiş Milletler’e üye ülkelerin imza attığı, “2030 Yılı Sürdürülebilir Kalkınma Hedeflerinde”, ülkelerin 2030 yılına kadar, kanser ve diğer kronik hastalıklardan ölenlerin sayısını üçte bir oranında azaltma hedefine ulaşması öngörülüyor.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG