Erişilebilirlik

Kanserle Mücadelede Umut Işığı


Bilim insanları yeni bir araştırma sonucunda kanserin zayıf noktasını bulduklarını söylüyor. Science dergisinde yayınlanan araştırmaya göre University College London’dan araştırmacılar, kanserli tümörlerin genetik karmaşıklığını daha iyi anlamayı başardıklarını belirtiyor.

Yeni araştırma, daha güçlü bağışıklık tedavisi ilaçlarının üretilmesini mümkün kılabilir.

Araştırmacılar tümörün büyüme aşamasında genetik hatalarının kanserli hücrenin yüzeyinde tespit edilebileceğini belirtiyor. Bu, antijen olarak bilinen işaretlerin hastalığın en erken dönem mutasyonlarını temsil ettiğini söyleyen araştırmacılar, antijenlerin tümörün tüm hücrelerinde görülebildiğini belirtiyor. Bu mutasyonlar yeni terapilerin yolunu açıyor.

Araştırmacılar kanser mutasyonlarını bir ağacın dallarına benzetiyor.

En erken mutasyonlar tüm hücrelerde göründükleri için hastalığın gövdesini oluşturuyor. Daha sonradan gerçekleşen mutasyonlar ise kanserin tüm hücrelerinde görülemiyor. Bu değişimler kanserin ilaçlara bağışıklık kazanmasına yol açıyor ve bağışıklık sistemindeki T-hücrelerin tümöre saldırısını engelliyor.

Bedenin bağışıklık sisteminin kanserle mücadele eden polis rolünde olduğunu söyleyen araştırmacı Sergio Quezada, genetik olarak farklılıklar gösteren tümörlerin hırsızlıktan, kaçakçılığa kadar farklı suçlar işleyen kişilere benzediğini söylüyor.

University College London Kanser Enstitüsü uzmanı, polisin farklı suçlarla aynı anda baş etmesi nasıl zorsa, bağışıklık sisteminin de bu farklı genetik özellikler gösteren tümörleri yenemediğini belirtiyor.

Quezada, “Araştırmamız polisin anlamsızca farklı mahallelerde suçlu kovalamak yerine, verdiğimiz bilgi sayesinde tüm organize suçları yöneten mafya babasını yakalamasını sağlıyor. Yani hastanın tümöründeki zayıf nokta bulunuyor ve sorun tümden çözülüyor” diyor.

Araştırmacılar artık tüm kanserli hücredeki tümör antijenlerini belirleyebildiklerini, böylece kişiye özel bağışıklık tedavilerinin geliştirilebildiğini belirtiyor.

Quezada, uzun sene bağışıklık sistemindeki hücrelerin kanserli hücrelerde neye tepki verdiğini anlamadan bağışıklık tepkisini araştırdıklarını, ancak artık bağışıklık sisteminin tümörlere saldırısını yönlendirebileceklerini söylüyor.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG