Erişilebilirlik

Kanser Hastalarına Yazıyla Terapi Programı


Kanser Hastalarına Yazıyla Terapi Programı
Kanser Hastalarına Yazıyla Terapi Programı

Visible Ink, yani Görünen Mürekkep, New York’taki ünlü kanser tedavi merkezi Memorial Sloan-Kettering’in başlattığı yenilikçi bir program. Program, kanser hastalarını, profesyonel rehberlerin yardımıyla yazı yazmaya teşvik ediyor.

Memorial Sloan-Kettering Kanser Merkezi’nde profesyonel oyuncuların kanser hastalarının yazdığı eserleri okuduğu özel bir sunum yapıldı. Hastaların yazıları, yılda bir kez sahnede okunuyor.

Romancı Judith Kelman’ın kanser hastaları için oluşturduğu Visible Ink adlı yazı terapisi programına üç yıl içinde yüzlerce kanser hastası katıldı. Kelman, “Bizler birer öyküyüz. İnsanlar yaşadıkça hayatlarının katettiği yolu film şeridi gibi hatırlar. Sonra son derece ciddi bir hastalık olan kanser o hayatı esir alır. Yaşam öyküsü rayından çıkar. Tren kazası bazen küçük olur, bazen de çok büyük. Biz, hastalara, yaşamlarını geri kazanmaları için güç veriyoruz. İstedikleri formatta yazmaları için onları teşvik ediyoruz. Şiir, derleme, roman, deneme, blog, tiyatro oyunu, senaryo, ne isterlerse onu yazıyorlar,” diye konuşuyor.

Yazıyla uğraşan bazı hastalara rehberlik eden Kelman’ın ekibinde 50 kadar gönüllü yazar da yer alıyor. Kelman’ın öğrencilerinden biri de Michael Soloman. Film yapımcısı ve yazar olan Soloman programın en faal katılımcılarından. Soloman’ın denemesi ‘High Hurdles’ ‘Yüksek Engeller’ de sunumda okunan eserlerden biri.

2001 yılında Hoçkin dışı lenfoma teşhisi konan Soloman, Kelman’ın tavsiyelerini uyguluyor. Soloman, “Yazmak herkesin hayalidir. Bir editörünüz var, istediğiniz hikaye hakkında konuşabiliyorsunuz. Bu programın en güzel yanı da bu. Kanser deneyimim hakkında da yazdım, kadınların kalbimi nasıl kırdığını da. İstediğiniz konuda yazmakta serbestsiniz,” diyor.

Rachel Rusch iki yaşındayken kansere yakalanmış. Aynı zamanda babasına da kanser teşhisi konmuş. İkisinin de durumu iyi ancak oyuncu olan Rachel Rusch’un tedavisi sürüyor. Rusch, Visible Ink programına katılmanın kendisine mesleğinde ilerleme sağlamak için güven verdiğini söylüyor. Son iki yıldır Rusch’a Marianna Heusler rehberlik ediyor. Rachel Rusch’un yazdığı “Puppet Show” adlı öykü yıllık gösteride yer aldı.

Judith Kelman, bir yazıyı yazıp bitirme eyleminin kişiye olağanüstü bir başarı hissi tattırdığını, bu hazzın kendi başına değerli bir terapi olduğunu söylüyor.


XS
SM
MD
LG