Erişilebilirlik

Kanser Hastalarına Makyajla Moral


Kanser Hastalarına Makyajla Moral
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:25 0:00
Kemoterapi gören birçok kanser hastası, yalnızca hastalıkla değil, tedavinin yan etkileriyle de mücadele etmek zorunda kalıyor. Araştırmalar, saç kaybı ve cilt lekelerinin, kanser hastalarının özgüvenlerini kaybetmesine ve moral bozukluğuna yol açtığını gösteriyor. “Look Good Feel Better”, İyi Görün, Kendini İyi Hisset” adlı bir program, ilaç ve iğnelerle değil, makyajla hastalara moral veriyor.

Cathy Davelli, “Kendimi tanımakta zorlanıyorum. Aynaya baktığımda bambaşka birini görüyorum,” diyor.

Meme kanseri olan Cathy Davelli, kemoterapiye başladığı zaman dış görünüşünün değişeceğini bilmesine rağmen bunun morali üzerindeki büyük etkisini hesaplayamadığını söylüyor.

Dünyada kemoterapi tedavisi gören milyonlarca kadın, kilo ve saç kaybıyla cilt sorunları yaşıyor. Birçoğu, kadınlara sadece dış görünüş olarak iyi görünmelerini değil, aynı zamanda duygusal olarak da güçlü durmalarını öğreten basit güzellik uygulamaları da içeren bu programa katılıyor.

Amerikan Kanser Derneği tarafından da desteklenen “İyi Görün, Kendini İyi Hisset Programı”, 1989 yılından buyana Amerika’da güzellik kursları düzenliyor. Kurslarda makyaj uzmanları ve kuaförler kanser hastalarına makyajın inceliklerini; saçlarını kaybedenlere de peruk ve şapka kullanma tekniklerini öğretiyor.

Programa katılanlara, tanınmış kozmetik şirketlerinin makyaj setleri dağıtılıyor. Programın direktörü Louanne Roark’a göre, kursları başlatmalarını sağlayan güç, kozmetik şirketleri olmuş: “Amerika’daki ve programın uygulandığı 24 ülkedeki birçok kozmetik şirketi, programı finanse ediyor. Kurslarda kullanılan bütün malzemeler ücretsiz dağıtılıyor. Amerikan şirketleri her yıl 7 ila 10 milyon dolar değerinde kozmetik ürünü bağışında bulunuyor.”

Kanser hastaları üzerinde yapılan araştırmalar, saç ve kilo kaybı yaşayan kadınların özgüvenlerini yitirdiklerini ve dış görünüşlerinden memnun olmadıklarını gösteriyor. Güzellik kurslarına katılan kadınlar, kısa sürede aynadaki görüntülerini beğenmeye başlıyor. Ancak birçoğu için kurslara gelmenin nedeni yalnızca bu değil.

Cathy Davelli, “Çok güzel bir deneyim. Sadece sizinle aynı sıkıntıları yaşayan birçok kişiyle tanışmakla kalmıyor aynı zamanda son derece yararlı bilgiler ediniyorsunuz. Sanki kaybettiğiniz şeylerin bazıları geri geliyor,” şeklinde konuşuyor.

Kimi zaman bu seminerler sadece hastalara değil, Jodie Hecker gibi makyaj uzmanı da iyi geliyor: “Annem kanserden öldü, teyzem de yine kanser yüzünden hayatını kaybetti. Teyzemin arkadaşlarından biri Lombardi Kanser Merkezi’nde çalışıyor. Makyaj yapma hünerimi hastalar üzerinde göstermemi istedi. Bunun benim için de iyileşme süreci olacağını söyledi. Haklıymış, hastaları sevindirmek bana çok iyi geldi.”

25 ülkede uygulanan program, bugüne kadar 1 milyon 200 bin kadının hem güzel görünmesini hem de kendisini iyi hissetmesini sağladı.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG