Erişilebilirlik

Kanlı Gece Protestocuları Durdurmadı


Kiev’de en az 25 kişinin öldüğü çatışmalardan bir gün sonra binlerce hükümet karşıtı protestocu yine kent merkezindeki meydanda toplandı

Ukrayna’nın başkenti Kiev’de en az 25 kişinin öldüğü çatışmalardan bir gün sonra binlerce hükümet karşıtı protestocu kent merkezindeki meydanda kalmaya devam ediyor.

Ukrayna Devlet Başkanı Viktor Yanukoviç, şiddet eylemlerinden muhalefet liderlerini sorumlu tutuyor. Yanukoviç, protestocuları gösterilere silah getirmeye teşvik eden bazı eylemcilerin demokrasinin temel ilkelerini çiğnediğini ve adalet karşısında hesap vermeleri gerektiğini söyledi.

Polis ve muhalefet çatışmalarda ölenlerin çoğunun silahlarla vurulduğunu, yüzlerce kişinin yaralandığını bildirdi. Ölenlerden dokuzu polis.

Öte yandan Avrupa Birliği yetkilileri çatışmaların üzerine Ukrayna’ya yaptırım uygulanıp uygulanmaması gerektiğini ele almak üzere acilen toplantı çağrısında bulundu.

AB Dış Politika Sorumlusu Catherine Ashton, Ukrayna’daki durumun kendisini derinden kaygılandırdığını belirtti ve birliğin Ukrayna’ya parlamento sürecine geri dönüşte yardım etmeye hazır olduğunu kaydetti.

Ashton ayrıca AB’nin Ukrayna’daki çatışmalara vereceği yanıtta her türlü seçeneği değerlendireceğini, şiddet eylemlerinin sorumlularına yönelik yaptırımların da bu seçeneklere dahil olduğunu belirtti.

Muhalefet lideri Vitali Kliçenko’nun Cumhurbaşkanı Viktor Yanukoviç’le biraraya geldiği görüşmelerden ise bir sonuç alınamadı. Muhalefet lideri, cumhurbaşkanının göstericilerden direnişe son vermelerini ve önkoşulsuz bir şekilde meydanı terk etmelerini istediğini bildirdi. Kliçenko, Kiev’deki Bağımsızlık Meydanı’nda toplanan Batı yanlısı göstericilere, direnişe devam çağrısı yaptı. Sabahın erken saatlerinde meydanı çevreleyen barikatlardan siyah dumanlar çıktığı gözlendi.

Gece olan protestolardan görüntüler





BM Genel Sekreteri Ban Ki Moon ise yaptığı açıklamada şiddet eylemlerindeki tırmanış nedeniyle büyük bir şok yaşadığını, tarafların şiddete başvurmasının kabul edilemeyeceğini söyledi.

Ukraynalı sırıkla yüksek atlama şampiyonu ve Ukrayna Olimpiyat Komitesi Başkanı Sergey Bubka ise kamuoyuna hitaben yaptığı konuşmada tarafları Olimpiyat ateşkesi ilan etmeye çağırdı.

Öte yandan Amerika, Ukrayna’ya seyahat uyarısında bulunduğu bir açıklama yaptı. Ukrayna’daki Amerikan vatandaşları, çatışmalardan kaçınmak için gece dışarı çıkmamaları konusunda uyarıldı.

Ukrayna Devlet Başkanı Viktor Yanukoviç’i telefonla arayan Başkan Yardımcısı Joe Biden ise son derece endişeli olduğunu dile getirdi ve Yanukoviç’i güvenlik güçlerini geri çekmeye çağırdı.

[CANLI] Kiev'de Protestolar Devam Ediyor

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG