Erişilebilirlik

Kanada’da Silahlı Saldırı: 16 Ölü 


Kanada tarihinin en çok can kaybına yol açan silahlı saldırısında 16 kişi hayatını kaybetti. Nova Scotia eyaleti yakınında polis kılığına giren saldırgan, evleri gezip 16 kişiyi silahla vurarak öldürdü. Olayın ardından polis saldırganın da öldüğünü bildirdi.

Kanada polisi, Nova Scotia eyaletinin başkenti Halifax yakınındaki Portapique kasabasında bir evde ve başka noktalarda çok sayıda ceset bulduklarını bildirdi. Ölenler arasında bir polis memurunun da bulunduğu aktarıldı. Polis ayrıca bir dizi evin de ateşe verildiğini kaydetti.

Yetkililer, saldırganın ilk hedefini belirledikten sonra saldırıya rastgele devam etmiş olabileceği görüşünde.

Saldırı, kasaba sakinlerinin Corona virüsü salgını nedeniyle sosyal mesafe kurallarına uyarak evde kaldıkları döneme denk geldi.

Polis, saldırganın kimliğini 51 yaşındaki Gabriel Wortman olarak açıkladı. Yetkililer, saldırganın, saldırının bir kısmında polis üniforması giydiğini, hatta otomobilini de polis aracına benzettiğini bildirdi.

Polis önce saldırganı Halifax kenti yakınında bir benzin istasyonunda gözaltına aldığını açıkladı, ancak daha sonra Wortman’ın öldüğünü bildirdi. Saldırganın nasıl öldüğü ise açıklanmadı.

Ölen polis memurunun kimliği, iki çocuk annesi 23 yıllık kıdemli polis Heidi Stevenson olarak açıklandı. Saldırıda bir polis daha yaralandı.

Kanada’da kitlesel silahlı saldırılar ABD’ye göre nispeten daha az. 1989 yılında silahlı saldırgan Marc Lepine’ın Montreal’de bir üniversitede 14 kadını ve kendisini vurarak öldürmesinin ardından ülkede silah kontrol yasaları uygulanmaya başlandı. Bu son saldırıya kadar ülkede yaşanan en kötü saldırı 1989 yılındaki bu üniversite saldırısıydı.

Kanada’da artık kayıtsız tabanca ve makineli tüfek kullanmak yasak. Ülkede bir kişinin silah sahibi olabilmesi için önce eğitim alması, kişisel risk değerlendirmesinden geçmesi, iki adet referans göstermesi, eşinin bilgisi dahilinde silah aldığını kanıtlaması ve adli suç sicilinin incelenmesi gerekiyor.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG