Erişilebilirlik

Kanada Huawei Yetkilisini ABD'ye Teslim Etmeye Karar Verdi


Meng Wanzhou, Vancouver'da mahkemeden çıkarılırken (11 Aralık 2018)
Meng Wanzhou, Vancouver'da mahkemeden çıkarılırken (11 Aralık 2018)

Kanada, ülkede tutuklu Huawei telekomünikasyon şirketinin mali işler müdürünün yargılanmak üzere Amerika’ya gönderilmesine karar verdi. Kararın hem Kanada, hem de ABD’nin Çin’le ilişkilerini daha da germesinden kaygı duyuluyor.

Kanada Adalet Bakanlığı, ABD’ye iade tarihinin belirlenmesi amacıyla Meng Wanzhou’nun 6 Mart’ta Vancouver’da mahkemeye çıkarılacağını açıkladı. Kararda, Meng’in iadesi için yeterli kanıt bulunduğu bildirildi.

Ottowa’daki Çin büyükelçiliği kararı tepkiyle karşıladı.

Müvekkillerinin suçsuzluğunu savunan Meng’in avukatlarıysa, ABD’nin iade talebinin hukuk sisteminin ihlali olduğunu savunuyor.

Ren Zhengfei
Ren Zhengfei

Huawei şirketinin kurucusu Ren Zhengfei’nin kızı olan Meng, Vancouver’da uçak değiştirirken, ABD’nin talebiyle Kanadalı yetkililerce tutuklanmıştı. Washington Meng’in ABD’nin İran’a yaptırımlarını delmek için çalıştığını savunuyor.

Meng Wanzhou’nun tutuklanması, Kanada’yla Çin arasındaki ilişkileri etkilemiş durumda. Çin de yakın bir zaman önce iki Kanada vatandaşını ulusal güvenlik gerekçesiyle tutukladı. Uyuşturucu kaçakçılığından hüküm giyen bir Kanada vatandaşını da idama mahkum etti.

Pekin Meng’i serbest bırakması için Ottowa’ya defalarca talepte bulunsa da Kanadalı yetkililer bu talebi reddetti, tutuklama kararının siyasi değil, hukuki olduğunu vurguladı.

Hemen iade edilecek mi?

Halen Kanada’da ev hapsinde tutulan Meng Wanzhou’nun ABD’ye iadesi aylar, hatta yıllar sürebilir. Çünkü Kanada hukuk sistemi çok aşamalı bir temyiz sürecine sahip.

Bununla birlikte bugün New York Doğu Bölgesi Mahkemesi 14 Mart tarihinde yerel saatle 11'de Huawei bağlantılı bir duruşmanın yargıç Ramon E. Reyes Jr. tarafından görüleceği bilgisini geçti. Duruşma sanığının adı verilmedi.

Başkan Donald Trump, geçen yıl Meng’in serbest bırakılması karşılığında Çin’le anlaşma yapmayı önermişti. Ancak ABD Adalet Bakanlığı’nın Meng ve Huawei hakkındaki yargı kararını kamuoyuna açıklamasının ardından, Trump Meng’e yönelik suçlamaların düşürülebileceği yönündeki imasından vazgeçmek zorunda kaldı.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG