Erişilebilirlik

Kanada'daki Saldırganın Kimliği Belli Oldu


Kanada Parlamentosu’na dün düzenlenen silahlı saldırının ardından konuşan Başbakan Stephen Harper, teröristlerin ülkesine gözdağı veremeyeceğini açıkladı.

Dün başkent Ottawa’da düzenlenen silahlı saldırıda bir Kanada askeri öldürülmüştü.

Televizyonda konuşan Başbakan Harper, hem dünkü hem de önceki gün yine bir başka askerin ölümüne yol açan saldırıların, Kanada’nın terör saldırılarından muaf olmadığını acı bir şekilde hatırlattığını söyledi.

Dün sabah Kanada parlamentosuna giren silahlı bir kişi, bina içinde defalarca ateş açmış, yakındaki Kanada Ulusal Savaş Anıtı’nda nöbet tutan bir askeri vurarak öldürmüştü.

Saldırgan hakkında çok az bilgi edinilebildi. Ölü ele geçirilen saldırganın 32 yaşındaki eski hükümlü Michael Zehaf-Bibeau olduğu bildiriliyor. Amerikalı yetkililer, Kanada polisinden aldıkları bilgilere dayanarak öldürülen zanlının sonradan Müslümanlığa geçen bir kişi olduğunu söylemişti.

Görgü tanıkları, tüfekli saldırganın ellerini zafer edasıyla kaldırdıktan sonra parlamento binasına girdiğini ve defalarca ateş açtığını söylüyor.

Çok sayıda kişi, restorasyon yapılan binanın iskelesinden aşağıya kayarak kaçmaya çalışırken, diğerleri de kendilerini odalarına kilitledi. Olayın ardından polis, binayı kordon altına aldı.

Kanada Adalet Bakanı ve diğer bazı yetkililer, saldırganı öldüren 58 yaşındaki güvenlik görevlisinin adını Kevin Vickers olarak açıkladı. Vickers, Avam Kamarası’nda temsili bir güvenlik görevi üstleniyor. Vickers, normalde elinde kraliyet asası, üzerinde yeşil cübbe, ellerinde beyaz eldiven ve sömürge idaresi döneminden kalma uzun bir şapkadan ibaret geleneksel bir üniformayla görev yapıyor.

Amerika Dışişleri Bakanı John Kerry’yle telefon görüşmesi yapan Kanada Dışişleri Bakanı John Baird saldırıyı, Kanada’nın IŞİD’e karşı oluşturulan uluslararası koalisyona katılma kararına bağladı.

Bu hafta başında yeni Müslüman olan bir başka kişi Montreal’de aracını iki askerin üzerine sürmüş, askerlerden biri hayatını kaybetmişti.

Başkan Barack Obama, olaydan sonra Kanada Başbakanı Steven Harper’ı telefonla aradı ve iki ülkenin terörle mücadele yetkililerinin eşgüdümlü çalışmasının önemine işaret etti. Obama dünden bu yana Kanadalı askerleri hedef alan saldırıları kınadı ve Amerika’nın kuzey komşusuna yürüttüğü soruşturmada yardım edebileceği önerisinde bulundu.

Obama, Amerika’nın Kanada’daki durumu izlediğini ve kendi iç güvenliği için de her şeyin yapılacağını bildirdi.

STÜDYO VOA

EKOTÜRK Stüdyo VOA
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG