Erişilebilirlik

Kanada'da Müslüman Aileye Saldırıda İslamofobi İzleri


Kanada polisi, haftasonu Müslüman bir ailenin üzerine kamyonetini sürerek ailenin 4 ferdinin ölümüne neden olan kişinin nefret suçu işlediğine inanıldığını açıkladı.

Görgü tanıkları, 20 yaşındaki Nathaniel Veltman’ın, Pazar günü, aracını kaldırımın üzerine sürerek yaşları 9 ila 74 arasında değişen 5 kişilik bir aileye çarptığını aktardı.

Kanada’nın Ontario eyaletinin London kasabasında yaşayan Veltman, olayın ardından polis tarafından gözaltına alındı. Veltman, cinayet suçlamasıyla Pazartesi günü hakim karşısına çıkarıldı. Bir sonraki duruşma bu hafta Perşembe günü yapılacak.

Polis teşkilatından Paul Waight, olayla ilgili olarak gazetecilere yaptığı açıklamada, “Bunun planlı ve kasıtlı bir eylem olduğuna dair kanıtlar bulunuyor. Bu kişilerin İslami inanca sahip olmalarından dolayı hedef alındıklarına inanıyoruz” dedi.

Savcılığın saldırgana nefret ve terör suçlaması yönelteceği ifade ediliyor. Veltman’ın daha önce bir suç kaydının bulunmadığı ve herhangi bir nefret ya da terör grubuyla bağlantısının tespit edilmediği açıklandı.

Polis, saldırganı bir alışveriş merkezinin otoparkında gözaltına aldı. Veltman’ın üzerine kurşun geçirmez bir yelek giymiş olduğu da görüldü. Yetkililer Veltman'ın saldırıyı tek başına düzenlediğine inanıyor.

Polis yetkilileri saldırının kurbanlarının isimlerini açıklamadı. Ancak yerel basın 5 kişilik aileden 46 yaşındaki aile reisi Syed Afzaal, eşi 44 yaşındaki Madiha Salman, 15 yaşındaki kızları Yumnah Afzaal ve Syed Afzaal’ın 74 yaşındaki annesinin hayatlarını kaybettiklerini yazdı. Aileden sadece 9 yaşındaki Faez Afzaal olaydan sağ olarak kurtulabildi. Faez’in de hastanede tedavi gördüğü, durumunun iyi olduğu belirtildi. Ailenin 14 yıl önce Pakistan’dan Kanada’ya göç ettiği ifade ediliyor.

Son olay 2017 yılında Quebec Şehir Camisi’ne yapılan ve 6 kişinin öldüğü saldırıdan bu yana Kanada’da Müslümanlar'a yönelik en ağır saldırı oldu.

Saldırıya tepkiler

Kanada Başbakanı Justin Trudeau da Twitter hesabından yaptığı paylaşımda olayın korkunç olduğunu dile getirdi ve İslamofobi’ye Kanada’da yer olmadığını dile getirdi.

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın da Twitter hesabından yaptığı paylaşımla olaya tepki gösterdi. Kalın, mesajında, “Kanada’da aracını kaldırımdaki yayaların üzerine süren ve 4 Müslümanı öldüren kişinin, İslamofobik saiklerle hareket ettiği açıklandı. Bu, üretilmiş korkunun nefrete, nefretin düşmanlığa ve şiddete dönüşeceğinin en son örneğidir. Bu korkunç gidişat ve barbarlık durdurulmalıdır” ifadelerini kullandı.

Pakistanlı göçmen Müslüman aileye yönelik saldırıyı Pakistan Başbakanı İmran Khan da kınadı ve Batılı ülkelerde İslamofobi’nin artışta olduğuna işaret etti.

Kanada’da Müslüman ailenin yaşadığı bölgede halk aile için bir yardım kampanyası başlattı. Kampanyada ilk bir saatte yaklaşık 100 bin dolar yardım toplandı. Bu akşam ailenin yaşadığı yerdeki camide de bir tören düzenleneceği duyuruldu. Saldırının yaşadığı London şehri Kanada’da en çok Müslüman nüfusun yaşadığı yerlerden biri olarak biliniyor.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG