Erişilebilirlik

Kanada Başbakanı: 'Panikten Kaçının'


Parlamento’da konuşma yapan Başbakan Harper, teröristlerin ülkesine gözdağı veremeyeceğini söyledi. Dün parlamentoya giren bir silahlı kişi, ortalığa defalarca ateş açmadan önce Ulusal Savaş Anıtı önünde nöbet tutan bir askeri vurarak öldürmüştü

Kanada Başbakanı Stephen Harper, dün başkent Ottawa’da parlamentoda, önceki gün de Montreal’de düzenlenen saldırıların ardından kamuoyuna yaptığı çağrıda, herkesi dikkatli olmaya çağırdı, ama panik havasından uzak durulmasını istedi. Saldırılarda iki asker öldürülmüştü.

Parlamento’da konuşma yapan Başbakan Harper, teröristlerin ülkesine gözdağı veremeyeceğini söyledi. Dün parlamentoya giren bir silahlı kişi, ortalığa defalarca ateş açmadan önce Ulusal Savaş Anıtı önünde nöbet tutan bir askeri vurarak öldürmüştü.

Başbakan Harper, dün Başkan Obama’yla telefon konuşmasında, olayın Kanada’nın IŞİD’le mücadele eden uluslararası koalisyona katılma kararıyla bağlantılı olduğunu doğruladı.

Adının Michael Zehaf-Bibeau ve yaşının da 32 olduğu bildirilen saldırgan, parlamento muhafızlarından Kevin Vickers tarafından öldürüldü. Saldırganın sonradan Müslümanlığa geçtiği, uyuşturucu ve soygun gibi sabıka kayıtları olduğu bildirildi.

Kanadalı yetkililer, Zehaf-Bibeau’yu “yüksek risk” potansiyeline sahip bir zanlı gördükleri için, olası bir şekilde cihatçı militanlara katılmasını önlemek amacıyla pasaportuna el koymuştu. Zehaf-Bibeau’nun anne-babası da Associated Press haber ajansına yaptıkları açıklamada, olayın çok üzüntü verici olduğunu, oğullarının bir türlü topluma uyum sağlayamadığını bildirdi.

Kanada polisi, dün Zehaf-Bibeau tarafından öldürülen askerin Onbaşı Nathan Cirillo olduğunu açıkladı. Görgü tanıkları da zanlının askeri öldürdükten sonra zafer edasıya ellerini havaya kaldırarak tüfeğiyle birlikte parlamentoya girdiğini söyledi.

Bu hafta başında da yine Müslümanlığa sonradan geçme olduğu ve radikalleşme eğilimi yaşadığı bildirilen biri Montreal yakınlarında aracını iki askerin üzerine sürmüş, bir askeri öldürmüştü.

Olayın ardından Kanada Başbakanı Stephen Harper’la telefonda görüşen Başkan Obama, bu tarz saldırılara karşı Amerikalı ve Kanadalı yetkililerin soruşturmalarını eşgüdümlü yürütmesi gerektiğine dikkati çekti.

Saldırıyı kınayan Obama, soruşturma sırasında ihtiyaç duymaları durumunda Kanada’ya yardım önerdi.

Öte yandan olayın ardından Amerika’da da güvenlik önlemleri arttırıldı. Kanada Federal Soruşturma Bürosu (FBI) 9 bin kilometre uzunluğundaki sınır bölgesinde, olası terörist geçişine karşı güvenlik önlemlerini arttırdı. Sınır bölgelerinde yaşayanlardan dikkatli olmaları istendi.

STÜDYO VOA

ABD üniversitelerinde Gazze protestoları yayılıyor - 24 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:22 0:00
XS
SM
MD
LG