Erişilebilirlik

Kamudan İhraçlar 108 bin 896’ya Yükseldi


Türkiye’de olağanüstü hal kapsamında bugün 928 kamu personelinin ihraç edilmesiyle birlikte kamudan atılanların sayısı toplam 108 bin 896’ya yükseldi. Yeni kararnamede ayrıca Kürt siyasi hareketi bağlantılı 2 gazeteyle 1 haber ajansı kapatıldı.

Resmi Gazete’nin bugünkü sayısında, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın başkanlığında 15 Ağustos günü toplanan Bakanlar Kurulu’nda imzalanan iki yeni KHK yayımlandı. Böylece Erdoğan’ın başkanlığındaki hükümet tarafından OHAL gerekçeli yayımlanan KHK’ların sayısı da 28’e çıktı.

Bugünkü 693 sayılı KHK’da, kamu personeli, sivil toplum örgütleri ve medya kuruluşlarıyla ilgili hususlar yer aldı.

Bu KHK’ya göre; Türkiye Büyük Millet Meclisi’nden (TBMM) 5, Hakim ve Savcılar Kurulu’ndan (HSK) 1, Başbakanlık’a bağlı Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurulu’ndan 1, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’ndan 1, Adalet Bakanlığı ve bağlı kuruluşlardan 142, Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ve bağlı kuruluşlardan 29, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’ndan 35, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan 2, Dışişleri Bakanlığı’ndan 4, Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığı ve bağlı kuruluşlardan 8, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ve bağlı kuruluşlardan 17, İçişleri Bakanlığı’ndan 34 ve bakanlığa bağlı belediyelerden 166, Milli Savunma Bakanlığı’ndan 22, Milli Eğitim Bakanlığı’ndan 7, Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan 6, Orman ve Su İşleri Bakanlığı’ndan 43, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı’ndan 12 kişi ihraç edildi.

Bunun yanı sıra Yükseköğretim Kurumu’na bağlı (YÖK) üniversitelerden 120 akademisyen ve 52 idari personel görevini kaybetti.

İçişleri’ne bağlı Emniyet Genel Müdürlüğü’nden 1 sivil memur ve 11 polis memuru ihraç edildi.

OHAL sürecinde İçişleri Bakanlığı’na bağlanan Sahil Güvenlik Komutanlığı’ndan ise 3 subay hakkında ihraç kararı verildi.

Milli Savunma Bakanlığı’na bağlanan Genelkurmay Başkanlığı’ndan 1 memur ile Kara Kuvvetleri Komutanlığı’ndan 50 subay, 54 astsubay ve 2 memur olmak üzere toplam 106 personel, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’ndan 17 subay ve 23 astsubay olmak üzere toplam 40 personel, Hava Kuvvetleri Komutanlığı’ndan 42 subay, 15 astsubay ve 2 memur olmak üzere toplam 59 personel ihraç edildi. Böylece Türk Silahlı Kuvvetleri’nden bu kararnameyle 109 subay, 92 astsubay ve 5 memur olmak üzere toplam 206 personel görevini kaybetti.

Kamuya geri dönüşler de oldu

Bu arada 693 sayılı KHK ile bazı kamu kurum ve kuruluşlardan ihraç edilenlerden bazıları hakkında geri dönmelerine karar verildi. KHK’ya göre; TBMM’den 2, Başbakanlık’a bağlı TRT’den 1, Adalet Bakanlığı’ndan 28, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’ndan 3, İçişleri Bakanlığı’ndan 1 ve belediyelerden 1, Milli Eğitim Bakanlığı’ndan 5 kişi görevine iade edildi. YÖK’e bağlı üniversitelerden İnönü Üniversitesi’nden 1 akademisyen hakkında da göreve iade yapıldı. Buna ilaveten Emniyet’e 1 polis memuru geri dönüş yaptı.

Ayrıca Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’ndan 1 subay, 7 astsubay ve 1 sivil memur olmak üzere toplam 9 personel; Hava Kuvvetleri Komutanlığı’ndan 1 subay, 1 astsubay ve 3 sözleşmeli er olmak üzere toplam 5 personel görevine iade edildi. Dolayısıyla TSK’ya 2 subay, 8 astsubay, 1 memur ve 3 sözleşmeli er olmak üzere toplam 14 personel hakkında geri dönüş kararı alındı.

Böylece bu kararnameyle toplam 57 kişi hakkında kamu görevlerine dönüş yapmaları kararlaştırıldı.

Ayrıca bu kararnameyle emekli askeri personelden 10 kişi hakkında rütbelerini geri alma kararı verildi. Buna göre; Hava Kuvvetleri Komutanlığı’ndan emekli tuğgeneraller Ercan Dursun, Uğur Buldu, Mehmet Arif Pazarlıoğlu, Mustafa Rüştü Çelenk, Atilla Yurttaş, Necip Yılmaz Murat Yalçınel, Aydın Gündüz, Ersal Ölmez ve Semih Koşucuoğlu’nun rütbesi geri geri alındı.

Bugüne kadarki ihraçların tablosu

Amerika’nın Sesi muhabirinin derlemesine göre, bugünkü 693 sayılı KHK ile birlikte hükümetin gerçekleştirdiği kamudan ihraçlara geriye dönüşler de dahil edilerek bakıldığında, toplam 108 bin 896 kişi kamu görevini kaybetti.

Bunun detaylarına bakıldığında ise; kamu kurum ve kuruluşlarından bugüne değin sivil personel olarak 73 bin 285 kişi ihraç edildi. Buna, 14 Temmuz tarihli veriler itibariyle 4 bin 87 hakim ve savcı da ilave edildiğinde toplam 77 bin 372 sivil personel kamu görevini yitirmiş oldu.

TSK’dan da 5 bin 646 subay, 3 bin 908 astsubay, 45 sözleşmeli er, 172 memur ve 67 işçi olmak üzere toplam 9 bin 838 kişi ihraç edildi. Bu hesaplamaya, TSK’nin eski yapısına göre Sahil Güvenlik Komutanlığı ve Jandarma Genel Komutanlığı’nın verileri de dahil edildi.

Türkiye’de kolluk kuvvetlerinde sayısal büyüklük açısından en önemli güç olan Emniyet Genel Müdürlüğü’nden toplam 23 bin 304 kişi ihraç edildi. Bunun rütbeliler dahil 23 bin 201 polis, 23 mahalle bekçisi ve 80 sivil memur olduğu görüldü.

Ancak bugünkü KHK’da olduğu gibi askeri ve sivil personel hakkında kamu görevlerine geri dönüş kararları da alındı. Kamu kurum ve kuruluşlarından toplam bin 515 sivil personel görevlerine iade edildi. TSK’ya ise 28 subay, 33 astsubay, 1 memur ve 4 sözleşmeli er olmak üzere toplam 66 personel geri döndürüldü. Emniyet’te ise, 37 polis memuru görevlerine geri döndü. Böylece asker, sivil ve kolluk olarak toplam bin 618 kişi işlerine iade edilmiş oldu.

Yukarıdaki rakamlar bakımından kamudan bugüne değin toplam 110 bin 514 kişi hakkında ihraç kararı verilmişken; bu kişilerden bin 618’inin görevine dönmesi kararlaştırıldı. Dolayısıyla 108 bin 896 kişi kamudan ihraç edilmiş oldu.

OHAL’de medya ve STK’lar da kapatıldı

Bugünkü 693 sayılı KHK ile üç dernek, 2 gazete ve 1 haber ajansı hakkında da kapatma kararı verildi. Bu kapsamda, Kürt siyasi hareketi açısından önemli bir yere sahip Diyarbakır merkezli kısa adıyla DİHABER olan Dicle Medya Haber Ajansı kapatıldı. Keza Kürt hareketiyle bağlantılı Diyarbakır’da yayımlanan yerel gazeteler Jojeva Medya Gazetesi ve Gazete Sujin de kapatıldı.

Bu kararnameyle ayrıca 27 Temmuz 2016 tarihli 668 KHK ile kapatılan ve Tekirdağ’daki bir yerel radyo kuruluşu olan Radyo 59 hakkında kapatma kararı geçersiz kılındı.

Ayrıca Gaziantep’teki Mahmudiye Sosyal Yardım ve Eğitim Vakfı’nın yeniden açılabileceğine hükmedildi. İstanbul’daki bir özel sağlık kuruluşu hakkında kapatma kararından vazgeçildi.

Böylece OHAL kapsamında yayımlanan KHK’larla yeniden açılanlar hariç tutulduğunda; toplam 6 haber ajansı, 17 TV kanalı, 21 radyo kanalı, bazıları ulusal nitelikte 48 gazete, 20 dergi ve 29 yayınevi/dağıtım şirketi kapatıldı.

Yine OHAL çerçevesinde yeniden açılması kararlaştırılanlar haricinde, 103 vakıf ve bin 422 dernek kapatıldı.

  • 16x9 Image

    Yıldız Yazıcıoğlu

    Yıldız Yazıcıoğlu, 1994-1998 döneminde Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü’nde lisans eğitimini tamamladı. Mesleğe 1997 yılında Cumhuriyet’te stajyer olarak başladı. 1998-2000 döneminde yüksek lisans eğitimine devam etti. 2000 – Mayıs 2009 döneminde Milliyet’te mesleki kariyerini cumhurbaşkanlığı ve parlamento muhabirliği noktasına taşıdı. 2009 - 2011 yıllarında ABD’nin başkenti Washington DC’de kariyerini sürdürdü ve farklı medya kuruluşları için temsilcilik – yorumculuk görevlerini yürüttü. Bu dönemde VOA Türkçe’de eğitim aldı ve görev yaptı. Ardından Ankara’ya dönüşünde Habertürk TV’de, ArtıBir TV’de görevler üstlendi. Şu anda VOA Türkçe ekibinde görev almayı sürdürüyor.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG