Erişilebilirlik

50 Bin Kişi Görevden El Çektirildi


15 Temmuz Darbe Girişimi sonrası Türkiye tarihinin en kapsamlı tutuklanma, gözaltına alma, işten el çektirme dönemi yaşanıyor.

Sadece Salı günü itibarıyla yaklaşık 50 bin kişi görevden alındı.

En büyük deprem Milli Eğitim Bakanlığı’na meydana geldi. 21 bin öğretmenin lisansını iptal eden bakanlık, 15 bin personeli de açığa aldı.

Bakanlıktan yapılan açıklamada, “tüm özel eğitim kurumları ve okullar ile barınma merkezlerinin yanı sıra Bakanlığımız merkez ve taşra teşkilatında görev yapan FETÖ ile irtibatlı kamu personeline yönelik kapsamlı çalışma yürütülmektedir. Bu bağlamda 15 bin 200 kamu personeli açığa alınmış haklarında soruşturma başlatılmıştır” dendi.

Bakanlık kaynakları, Milli Eğitim Bakanlığı’ndaki operasyonun devam edeceğini belirti.

YÖK 1.577 dekanın istifasını istedi

Yüksek Öğretim Kurumu da 1.577 dekanın istifasını istedi. Bu rakam YÖK’ün kayyum atadığı cemaat üniversitelerinin dışında kalan tüm üniversitelerin dekanlarını kapsıyor.

YÖK’ün bu kararının ardından Boğaziçi Üniversitesi, Akdeniz Üniversitesi, Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi’nde görev yapan dekanların tümü istifa etti.

Amerika’nın Sesi’ne konuşan bir sendika yetkilisi, YÖK’ün kararına bütün dekanların yerine getirmesi sürpriz olmayacağını söyledi.

Bir başka operasyon ise Milli İstihbarat Teşkilatı’nda gerçekleşti. İstihbarat kaynaklarının verdiği bilgiye göre 100 MİY mensubu açığa alındı. Bu kişilerin operasyonel görevlerde olmadığı belirtiliyor.

İçişleri Bakanlığı’nın 8.777 personeli açığa alındı

İçişleri Bakanlığı ise 8.777 personelini görevden uzaklaştırıldığını açıkladı. Bu kişilerden 7 bin 899 emniyet personeli, 614’ü jandarma, 30’u vali ve 47’si ise kaymakam.

Görevden alınan valiler arasında Gezi Süreci’nde İstanbul Valisi olan şimdi merkez valiliği görevinde bulunan Hüseyin Avni Mutlu da yer alıyor.

Darbe girişiminin ardından Başbakanlık’ta da 257 personel görevden uzaklaştırıldı. Başbakanlık kaynaklarından alınan bilgilere göre görevden el çektirilen personelden 230'unun raportör, 19'unun uzman, 6'sının müşavir, 2'sinin hukuk müşavir olarak görev yapıyordu.

Maliye Bakanlığı’ndan 1500 Diyanet İşleri Başkanlığı’ndan 492, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu’ndan 25 personel görevden uzaklaştırıldı.

RTÜK 24 radyo ve televizyonun lisanslarını iptal etti

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu ise bugünkü olağanüstü toplantısında Gülen Cemaati ve darbe girişimiyle ilişkili olduğu tespit ettiği iddiasıyla birçok radyo ve televizyonun hak ve lisanslarını iptal etti.

Bu yayın kuruluşları arasında STV, Samanyolu Haber, Samanyolu Radyo, Can Erzincan TV, Kanal 124, Yumurcak TV, Hira TV, MC TV, Dünya TV, Kanaltürk TV, Bugün TV, Mehtap TV, Berfin FM, Kanal Türk Radyo, Burç FM, Radyo Mehtap, Haber Radyo Ege, Dünya Radyo, Radyo Küre, Merkür TV, Esra Radyo, Tuna Shoping TV, Radyo Anadolu yer alıyor.

Diyarbakır’daki operasyonda gözaltına alınan 179 askerden (2 Tuğgeneral, 4 Albay, 3 Yarbay, 83 Askeri Pilot ve kalanı da çeşitli rütbelerde subay) 17’si tutuklandı, 18 Şüpheli hakkında ise Adli Kontrol Hükümlerinin Uygulanmasına karar verildi, savcılık ve sorgu işlemleri devam ediyor.

Diyarbakır'da operasyon

Diyarbakır'da yapılan operasyonda ise gözaltına alınan 179 askerden (2 tuğgeneral, 4 albay, 3 yarbay, 83 askeri pilot ve kalanı da çeşitli rütbelerde subay) 17’si tutuklandı, 18 şüpheli hakkında ise Adli Kontrol Hükümleri'nin uygulanmasına karar verildi, savcılık ve sorgu işlemleri devam ediyor.

Gözaltına alınan hakim ve savcıdan 47’si yakalandı. 5 hakim ve savcı tutuklandı, 2 hakim ve savcı hakkında ise Adli Kontrol Hükümleri'nin uygulanmasına karar verildi.

Haklarında gözaltı kararı verilen 85 polisten 71’i ise yakalandı.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG