Erişilebilirlik

Kamala Harris Demokrat Parti’den Başkan Adaylığını Açıkladı


Demokrat Senatör Kamala Harris 2020 başkanlık seçimleri için aday adayı olma kararını açıklayarak seçim kampanyasını resmi olarak başlattı. Kampanyaya ‘Seslerimizi birleştirelim’ mesajıyla başlayan Harris, başkanlık yarışını kazanması halinde ülkenin ilk kadın başkanı ve ikinci siyahi başkanı olacak.

54 yaşındaki Harris, 2017 yılında Senato’ya seçilmeden önce California’da başsavcılık görevindeydi. Göçmen bir aileden gelen Senatör Harris, 2020 başkanlık seçimleri için Demokrat Parti’den aday adaylığını duyuran ilk isimlerden biri oldu. Harris ayrıca Amerika’da başkanlık yarışına adaylığını koymak isteyenlerin kampanyalarına resmi olarak başlamadan önce kamuoyunun nabzını ölçmek için kurdukları araştırma komisyonu kurmamayı tercih ederek yarışa iddialı bir giriş yaptı.

Pazartesi günü ABC kanalında ‘Good Morning America’ programında konuşan Harris, kampanyayı duyurduğu gün olarak suikast sonucu öldürülen medeni haklar savunucusu Martin Luther King Jr.’ın doğum günü olan 21 Ocak’ı seçti.

Harris’in kampanya ekibi ,senatörün siyasal eylem komisyonlarından (PAC) kampanya bağışı almayı reddetmeyi planladığını açıkladı.

Harris internet üzerinden paylaştığı bir seçim kampanyası videosunda, kendisini ‘adalet, eşitlik ve ahlaklılık savaşçısı’ olarak tanımlıyor ve halka seslenerek “Bunlar Amerikalı olarak benimsediğimiz değerler ve şu an risk altındalar. Ülkemizin geleceği, Amerikan değerleri uğruna savaşmak için sesimizi yükseltme çabasında senin ve diğer milyonların katılımına bağlı” mesajını veriyor.

Demokrat Parti’den Massachusetts Senatörü Elizabeth Warren ve New York Senatörü Kirsten Gillibrand dearaştırma komisyonları kurarak seçimlere katılma planlarını açıklamıştı. Senatörler Cory Booker, Sherrod Brown ve Amy Klobuchar’ın yanısıra 2016 yılında yarışan Senatör Bernie Sanders da Demokrat Parti’den aday adayı olması beklenen diğer isimler arasında. Booker’ın adaylığını koyması halinde Harris’le arasında siyahi vatandaşların oyları için çekişmeli bir kampanya süreci yaşanacağı öngörülüyor. Eski Başkan Barack Obama döneminde kabinede yer alan Julian Castro ve Maryland’den eski Temsilciler Meclisi üyesi John Delaney de 2020 seçimlerine katılma niyetlerini ilan etmişti.

Harris, California’da ‘Siyahların Hayatları Önemlidir’ hareketinin yaygınlaştığı dönemde başsavcılık görevini yürütürken kendisini ‘ilerici bir savcı’ olarak tanımlamış, bu nedenle de eleştirilere maruz kalmıştı. Bu konuya ‘Tutunduğumuz Gerçekler’ başlıklı anı yazısında da değinen Harris, “İçeride, kararları aldığımız masanın etrafında çok önemli bir rol olduğunu biliyordum. Eylemciler gelip kapılarımızı çaldığında, diğer tarafta olup onları içeri alabilmek istedim” diyor.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG