Erişilebilirlik

Kalplere de Yara Bandı


Kalplere de Yara Bandı
Kalplere de Yara Bandı

Amerika’da geliştirilen bir yara bandı yaranın mikrop kapmasını önlemekle kalmıyor yara izinin giderilmesine de katkıda bulunuyor. Amerika’nın California eyaletinde geliştirilen yeni banttan beklentiler yüksek.

Geçirdiğimiz kazalar ve estetik ameliyatlar da dâhil tüm cerrahi müdahaleler vücudumuzda iz bırakıyor. İzin ne kadar belirgin olacağı önceden bilinemediği gibi farklı kişiler hatta aynı hastanın farklı yerlerinde farklı iz kalabiliyor.

Kalplere de Yara Bandı
Kalplere de Yara Bandı


Stanford Üniversitesi Estetik Plastik Cerrahı Dr. Geoffrey Gurtner uzun yıllara dayanan mesleki deneyimine rağmen ameliyat ettiği kişilerde bazen çirkin izler kaldığını söylüyor. Elinden gelen her şeyi yapmasına rağmen iz kalmasını önleyemediğini belirten doktor; izin şeklini tahmin etmenin de zor olduğunu aynı estetik ameliyatı geçiren kişilerde farklı iz kaldığını söylüyor.

İnsan derisinin herhangi bir yeri kesildiğinde kanama başlar ve tahrip olan damar küçük ise devreye giren pıhtılaşma mekanizması kanamayı durdurur. Damar büyük ise dikiş atmak gerekir. Cerrahi dikişle dikilen bir yaranın birkaç gün içinde iyileşmesi mümkün. Dikilmeyen açık bir yaranın iyileşmesi ise, hele bir de mikrop kaptıysa, birkaç ay sürebiliyor. Her iki durumda da yarayı kapatmaya çalışan skar dokusu ciltte çoğu zaman kabarık bir iz bırakıyor.

Kalplere de Yara Bandı
Kalplere de Yara Bandı


Dr. Geoffrey Gurtner ve meslektaşları izi asgariye indirmek için yeni bir yara bandı geliştirdi. Yeni bandın en büyük özelliği, yaranın, çevresindeki derinin hareketinden etkilenmesini önlemek. Bu nedenle, yaraya paralel konulan bandın yapışkan iki şeridi yaraya değil deriye temas ettiğinden, deri oynadığında yaranın da oynamasını engelliyor.

Doktor Gurtner insanlar sağa sola hareket ettiğinde derinin de hareket ettiğini ancak yeni bant sayesinde bu mekanik hareketin yarayı etkilemediğini söylüyor. Fiziki hareketten etkilenmeyen yara ise iyileştiğinde geride çok daha hafif iz bırakıyor. Laboratuar hayvanları ve bazı gönüllüler üzerinde yapılan araştırmalar yeni bandın kullanıldığı yaraların daha az iz bıraktığını kanıtlamış durumda.

Doktor Gurtner, yeni bandın sadece küçük yaralarda değil açık kalp ameliyatlarında bile kullanılabileceğini söylüyor. Doktora göre kalp ameliyatı sırasında göğüste açılan kesiğin geç iyileşmesi ve geride büyük iz bırakması, yaranın hastanın nefes alıp vermesinden etkilenmesinden kaynaklanıyor.

Amerikalı doktor ortopedistlerin de yeni banda çok ilgi gösterdiklerini çünkü diz ve kalça ameliyatlarından geride kalan izlerin iyileşmesinin, bu organların hareket etmesi nedeniyle çok uzun sürdüğünü belirtiyor.

Yeni bantla ilgili ayrıntılı yazı Amerikan "Annals of Surgery” adlı tıp dergisinde.


http://journals.lww.com/annalsofsurgery/pages/currenttoc.aspx

http://journals.lww.com/annalsofsurgery/Abstract/publishahead/Improving_Cutaneous_Scar_by_Controlling_the.99120.aspx



XS
SM
MD
LG