Erişilebilirlik

Kalp Yetmezliği Çekenlere Müjde!


Bilim adamları genç farelerin kanında bulunan bir proteinle yaşlı farelerin kalp hücrelerini yenileyerek yaşlanmanın kalpte yarattığı tahribatı gidermeyi başardı.

Doktor Richard Lee, Boston’da Harvard Üniversitesi’nin Brigham ve Kadın Hastanesi’nde kardiyoloji uzmanı ve kalp hastaları için yeni tedavi yöntemleri geliştirmeye çalışıyor. Lee kalp yetmezliğiyle ilgili son araştırmasıyla ilgili olarak “İlk deney sonuçları olağanüstü derecede olumlu çıktı ve bu bizi çok şaşırttı” şeklinde konuşuyor.

Harvard Üniversitesi Kök Hücre ve Yenileyici Biyoloji Bölümü’nden araştırmacı Amy Wagers ile çalışan Lee, yaşlılarda görülen kalp yetmezliğini tedavi edebilecek bir yöntem geliştirdi.

Kalp yetmezliği, kalp etrafındaki kasların yaşlanmaya bağlı olarak kalınlaşması sonucunda ortaya çıkar ve kalbin vücuda yeterli miktarda oksijenli kan pompalamasını engeller. Vücuttaki organların oksijensiz kalması da ölümcül sonuçlar doğurabilir.

Kalp hastalıkları üzerinde araştırma yapan Lee ve Wagers’ın keşfettiği ve GDF-11 adı verilen bir protein, bu riski ortadan kaldırmada başarılı olmuş. Cenin gelişiminde rol oynayan 35 TGF-beta proteinlerinden biri olan GDF-11 özellikle kalp kaslarının gelişiminde rol oynuyor. Genç memelilerin kanında bulunan GDF-11’in seviyesi yaşlanmayla birlikte azalıyor.

Lee ve Wagers yaptıkları ilk deneyde kalp yetmezliği olan bir fare üzerinde çalışmışlar. İki yaşındaki farenin kan dolaşımını yüksek seviyede GDF-11 proteini taşıyan yavru bir fareninkine bağlayan araştırmacılar, 10 hafta sonra yaşlı farenin kalbinin mucizevi şekilde daha genç ve daha sağlıklı bir organa dönüştüğüne tanık olmuşlar.

Amy Wagers’a göre, GDF-11’in sadece kalp hücrelerini ve kasları değil, omurilik veya vücuttaki diğer kasları yenileme ve canlandırmada da başarılı olması mümkün.

Harvard Üniversitesi’nden Richard Lee ve Amy Wagers’ın fareler üzerinde yaptıkları kalp yetmezliği çalışması Hücre(Cell) dergisinde yayınlandı.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG