Erişilebilirlik

Kalp Krizinden Öldüğü Sanılan Kadın Corona Çıktı 


(ARŞİV)
(ARŞİV)

Patricia Dowd, ailesi tarafından düzenli egzersiz yapan, yediklerine dikkat eden ve ilaç kullanmayan sağlıklı bir kadın olarak tanımlanıyordu. Şubat başında birkaç gün grip benzeri belirtiler yaşadı ancak daha sonra iyileşti. 57 yaşındaki kadın 6 Şubat’ta evinde ölü bulundu. İlk bulgular kalp krizine işaret ediyordu. California'lı yetkililer Patricia Dowd’a yapılan otopside Corona virüsü testinin pozitif çıktığını açıkladı. Yani 57 yaşındaki kadın Amerika’da virüse bağlı can kaybı olarak kayıtlara geçti.

California’nın Santa Clara bölgesinde yaşanan bu ilk can kaybından 11 gün sonra, 17 Şubat’ta aynı bölgede bir başka can kaybının daha yine otopsi sonucu virüsten kaynaklı olduğu anlaşıldı.

Amerika’da bugüne dek kayıtlara geçen iki resmi can kaybı Washington eyaletinin Seattle kentinde 29 Şubat’ta yaşanmıştı.

“Buz dağının görünen yüzü olabilir”

Santa Clara Sağlık Yetkilisi Dr. Sara Cody, iki vakanın da uluslararası seyahat etmemiş, virüsün yaşadıkları bölgede insandan insana bulaşması sonucu hayatını kaybetmiş kişiler olduğunu söyledi. Bu durumun, Corona virüsünün i̇lk günlerinden itibaren bölgede olduğunu gösterdiğini belirten yetkili, yaşanan durumu ''buz dağının görünen yüzüne'' benzetti.

17 Şubat’ta hayatını kaybeden 69 yaşındaki bir adamın ve ardından 6 Mart’ta yaşamını yitiren 70 yaşında bir başka kişinin can kayıplarının yoğun geçen grip sezonuna denk gelmesi ve o tarihlerde testlerin sadece yurtdışına seyahat etmiş ve semptom gösteren kişilere yapılması nedeniyle, Corona virüsü bağlantısı tespit edilmedi. Yapılan otopside Corona virüsü testi pozitif çıkan iki kişinin de grip benzeri semptomlar gösterdikten sonra öldüğü açıklandı.

“Tüm vakalar grip benzeri belirtiler gösterdi”

LA Times gazetesine konuşan Patricia Dowd’ın yakınları, Dowd'ın Ocak ayı sonunda bir anda hastalandığını, grip benzeri semptomlar gösterdiğini, bir süre sonra işe gitmeyip evden çalışmaya devam ettiğini anlattı. 6 Şubat'ta son olarak sabah 8’de iş arkadaşıyla yazışan kadını iki saat sonra eve gelen kızının ölü bulduğunu paylaşan yakınları, daha sonra Corona virüsünün semptomlarını öğrendikçe içlerindeki şüphenin daha da arttığını anlattı. Ölen kadının yurtdışına yılda birkaç kez seyahat ettiği de belirtildi ama ülke adı verilmedi.

ABD’de virüse bağlı can kaybının açıklanandan 3 hafta önce olduğunu ortaya koyan bu gelişmeler, virüsün ülkeye sanılandan çok daha önce yayıldığını gösteriyor. Gazeteye konuşan yetkililer, o dönemde doğal nedenlerden olduğu sanılan bazı ölümlerin de Corona’dan olabileceği yönünde soru işaretleri doğurduğunu söylüyor.

STÜDYO VOA

ABD üniversitelerinde Gazze protestoları yayılıyor - 24 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:22 0:00
XS
SM
MD
LG