Erişilebilirlik

Kalp Krizini Önlemek İçin Egzersiz Doktor Kontrolunda Yapılmalı


Kalp Krizini Önlemek İçin Egzersiz Doktor Kontrolunda Yapılmalı
Kalp Krizini Önlemek İçin Egzersiz Doktor Kontrolunda Yapılmalı

Tüm dünyada doktorlar hastalarıa sağlıklı olmak için spor yapmalarını tavsiye eder. Ancak daha önce hiç egzersiz yapmamış ya da çok az yapmış kişiler spora başlarken dikkatli olmalı. Yeni bir araştırma aniden spora başlayanların ölüm riskiyle karşı karşıya kalabileceğini ortaya koyuyor.

Yeni bir egzersiz programına başlamadan önce doktorunuza danışmanız gerektiğini sık sık duyarsınız. Yeni bir araştırma bu tavsiyeyi doğruluyor.

Her yıl milyonlarca kişi aşırı egzersiz ya da cinsel ilişki sonrası kalp krizi rahahtsızlığıyla acil servislere başvuruyor.

Düzenli kardiyovasküler egzersiz kalp rahatsızlığı riskini azaltır. Ancak hiç spor yapmayanlar aniden spora başlar ya da cinsel ilişkiye girerse bunun sonucu kalp krizi olabilir.

Boston'daki Tufts Üniversitesi Tıp Merkezi doktorları bu sorunu inceledi ve egzersizle kalp krizi arasındaki ilişkiyi doğruladı. Doktor Jessica Paulus ve İssa Dahabreh bu konudaki 14 ayrı çalışmayı inceledi. Bu araştırmalarda 55 ve 64 yaş arası erkeklerle ilgili veriler kullanıldı. Doktor Jessica Paulus açıklıyor:

"Düzenli egzersize alışkın olmayan kişilerde kalp krizi riski, düzenli spor yapanlara oranla çok daha yüksek."

Araştırmaya göre, en büyük risk egzersiz sırasında ve iki saat sonrasına kadar geçen süre içinde yaşanıyor. Ancak bu risk kimseyi spor yapmaktan alıkoymamalı. Doktor Paulus şunları söylüyor:

"Eğer kişi egzersiz yapmaya alışkın değilse ve spora başlamak istiyorsa bunu yavaş bir hızda ve doktor kontrolunda yapmalı."

Doktor Dahabreh düzenli egzersizin kalp krizi riski taşıyanlar için bile yararlı olduğunu söylüyor. Çünkü egzersiz kalbi, spor ya da cinsel ilişki sırasında daha yavaş çarpmaya alıştırıyor. Doktor Dabareh şöyle konuşuyor:

"Düzenli egzersiz yaptıkça kalp atışı spor sırasında daha az hızlanacak ve kalp krizi riski de azalacaktır."

Araştırmanın sonuçları Amerikan Tıp Derneği dergisinde yayınlandı.

XS
SM
MD
LG