Erişilebilirlik

Kalp Krizi Geçiren Genç Kadınların Sayısında Artış


Kalp krizi geçiren bir milyondan fazla hastanın hastane kayıtlarının incelendiği bir araştırmaya göre kadınlar, kalp krizinin en tipik belirtisi olan göğüs ağrısı şikayeti olmadan hastaneye başvuruyor. Kadınların kalp krizi sonrasında hastanede hayatlarını kaybetme riskiyse aynı yaştaki erkek hastalara oranla çok daha yüksek.

Son derece sağlıklı görünen Kimberly Perazzoli iki yıl önce sürekli sırt ağrısı çektiğini, kendisini halsiz hissettiğini söylüyor: “Kalp krizi geçirdiğimi hiç düşünmedim.”

Perazzoli’nin, kardiyolog John Canto’nun kalp krizi geçiren kadın ve erkeklerdeki farklı belirtiler hakkında verdiği bir derse katılması, hayatını kurtarmış olabilir.

Ağrısı artan Perazzoli ambulans çağırmış. Tıbbi müdahale ekibinin kendisini ciddiye alması için de çene ve sırt ağrısı çekmesine rağmen göğüs ağrısı hissettiğini söylemiş: “Sağlık görevlisi bana kalp krizi geçirdiğimi söyledi.”

49 yaşındaki Perazzoli kalp krizi geçirmek için genç sayılıyor.

Amerikan Tabipler Birliği’nin dergisinde yayınlanan araştırmaya göre ilk kalp krizlerini geçiren kadınların çoğu, erkeklerden 10 ila 15 yaş daha yaşlıydı. Florida’daki Watson Kliniği’nden Doktor Canto, araştırmanın yazarlarından biri.

Uzman, acil servise göğüs ağrısı yerine nefes darlığı, mide bulantısı, sırt ve çene ağrısıyla başvuran 55 yaş altındaki kadınların sayısının şaşırtıcı derecede fazla olduğunu söylüyor.

Canto, bu kadınların % 15’inin hastaneye vardıklarında ölüm tehlikesi altında olduğunu, aynı yaş grubunda aynı durumda olan erkeklerin oranınınsa %10 olduğunu söylüyor: “Daha genç kadınların kalp krizi sonrası ölüm riski, benzer yaştaki erkeklere göre daha yüksek.”

Doktor Canto, kadın ve erkekler yaşlandıkça kalp krizi belirtileri arasındaki farklılıkların kaybolduğunu söylüyor.

Uzman, genç kadınların neden daha büyük risk altında olduğunu şöyle anlatıyor: “Menapoza henüz girmemiş kadınların hormonlarının durumu, yaşlı kadınlara ve erkeklere göre daha farklı. Kalp krizi geçiren genç kadınların ayrıca ‘plak erozyonu’ içeren farklı bir tür kalp krizi geçirebileceğini düşünüyoruz. Klasik kalp krizindeyse plak parçalanması sözkonusudur.”

Canto doğum kontrol hapı kullanan genç kadınların kan pıhtılaşması, akciğer embolisi ve kalp damarı spazmları riskinin arttığını söylüyor.

Kimberly Perazzoli’nin yaşama şansı, kalp damarına stent takıldıktan sonra artmış: “Hayatta yapmayı planladığım daha çok şey var. Çenemdeki ağrıyı hissedince sadece bir kas ağrısından çok daha fazlası olduğunu anlamıştım.”

Doktorlar kalp krizi geçiren genç kadınların sayısındaki artışın nedenini bulmak için daha fazla araştırma gerektiği görüşünde.


STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG