Erişilebilirlik

Kalın Rusya'nın Suriye Özel Temsilcisiyle Görüştü


Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Ankara'da Rusya Federasyonu Suriye Özel Temsilcisi Aleksandr Lavrentyev ve beraberindeki heyetle görüştü.

Cumhurbaşkanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'ndeki kabulde Suriye'deki son gelişmeler ele alınırken, Barış Pınarı Harekatı, İdlib ve Menbiç gündemi özelinde stratejik konular görüşüldü.

Açıklamada şunlar kaydedildi:

"Barış Pınarı Harekatı’nın, Türkiye’nin ulusal güvenlik endişelerini giderme ve Suriyeli mültecilerin güvenli bir şekilde geri dönüşlerinin sağlanması amacıyla yapıldığı vurgulandı.

PYD/PKK/YPG ve DAEŞ dahil tüm terör örgütlerinin Suriye’nin toprak bütünlüğü için oluşturduğu tehdidin önlenmesi ve bu konuda Türkiye-Rusya arasındaki iş birliğinin devam etmesi konusunda mutabık kalındı.

Toplantıda siyasi çözüm süreci ve anayasa komitesi çalışmaları konusunda kaydedilen gelişmeler de değerlendirildi."

Rus heyetiyle görüşmenin, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ABD heyetini kabul etmesinin hemen öncesinde yapılması dikkat çekti. Görüşmede, geçen yıl Haziran ayında ABD ile Türkiye'nin yol haritası mutabakatına imza attığı ve birlikte devriye gezdiği ancak şimdi Rus ve Suriye hükümeti güçlerinin girmeye başladığı Menbiç ana gündem maddesiydi.

İdlib'de ise Türkiye'nin halihazırda 12 askeri kontrol noktası bulunuyor ancak buralara yönelik Suriye ordusuyla sıcak çatışma yaşanması ihtimaline karşı son olarak Rus askerlerince koruma devriyesi yapılmaya başlamıştı.

Rusya'nın uzun süredir Türkiye'den İdlib'de "terörist" olarak adlandırdığı radikal gruplar konusunda daha sert önlemler alınmasını istiyor. Bu noktada şimdi Türkiye'nin "terörist" kabul ettiği Menbiç'teki PYD-YPG unsurlarıyla ilgili Rusya'dan hangi taleplerde bulunmuş olduğu merak konusu.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG