Erişilebilirlik

Kahve İçmek Kanseri Önlüyor


Kahve İçmek Kanseri Önlüyor
Kahve İçmek Kanseri Önlüyor

Kahve dünyada milyonlarca kişinin beğenerek içtiği bir içecek. Lezzeti bir yana, bilimadamları kahvenin içindeki kimyasal maddelerin sağlığa etkisi olduğunu söylüyor. Bu etkilerin bazıları iyi, bazılarıysa kötü. Yeni bir araştırmaya göre yeterli miktarda kahve içerseniz bazı kanser risklerini de engellemiş oluyorsunuz.

Utah Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden Doktor Mia Haşibe kahve içmekle baş ve boyunda oluşabilecek bazı kanser türleri arasındaki ilişkiyi inceledi. Araştırmacılar bu konuyu daha önce incelemiş ancak kesin bir sonuca varamamıştı.

Doktor, “Bu konuda yapılan araştırmalar yeterli sonuç vermemişti, bu araştırmanın sonucu bizim için de sürpriz oldu,” diyor.

Haşibe ve ekibi istatistiksel metodlar kullanarak daha önceki araştırmaları biraraya getirdi.

Doktor Haşiba, “Daha önce yapılan 9 araştırmanın sonuçlarını topladık. Elimizde çok sayıda bilgi oluştu. Araştırmaya 4 bin ağız ve gırtlak kanseri hastası ve 9 bin sağlıklı denekten alınan verileri de ekledik,” diye açıklıyor.

Avrupa ve Amerika’da yapılan araştırmalar çok kahve içenlerde ağız ve gırtlak kanseri riskinin azaldığı sonucuna varmıştı.

Araştırma sonuçlarına göre, günde 4 fincandan fazla kahve içenler bu kanser türlerine karşı koruma geliştiriyor. Bu kişilerde kanser riski yüzde 40 oranında azalıyor. Günde 3 fincan ya da daha az kahve içenlerde aynı olumlu etkiye görülmedi.

Doktor Haşibe kanser riskiyle kafeinsiz kahve içme arasında zayıf bir bağ olduğunu söylüyor. Ancak bu bilgi istatistiksel açıdan önemli sayılacak düzeyde değil. Haşibe ve ekibi çay içmenin kahve içmekle aynı faydayı sağlamadığı sonucuna da varmış. Uzman, kahvenin diğer kanser türlerine karşı nasıl bir koruma sağladığının henüz

Doktora göre, kahvede antioksidant olarak bilinen bazı kimyasal maddeler var. Bu maddelerin bir tür koruyucu rol oynadığı düşünülüyor.

Uzmanlara bakılırsa, bu kimyasal maddeler bir gün kanseri tedavi edecek hapların yapımında da kullanılabilir. Doktorlar, “o zamana kadar tiryakiler kahve içmeye devam etsin,” diyor.

XS
SM
MD
LG