Erişilebilirlik

Kahve Bazı Hastalıklarla İlgili Riskleri Azaltıyor


Kahve Bazı Hastalıklarla İlgili Riskleri Azaltıyor
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:01:56 0:00

Kahvenin sağlığa faydalı bir içecek olduğu uzun zamandır biliniyor. Yapılan yeni bir araştırma bu gerçeği doğrularken, uzmanlar kahveyle ilişkili bazı alışkanlıkların sağlığa zararlı olduğunu da hatırlatıyor.

Kahvenin dünyadaki etkisinin ne kadar büyük olduğunun en iyi kanıtlayan gelişme, çay ülkesi olarak tanınan Çin’in başkenti Şangay’da 2700 metrekareyi kaplayan ve 400’den fazla çalışanı olan Starbucks mağazasının açılması oldu.

Mağazanın popülerliği, sadece kahvenin sağlığa faydalarından kaynaklanmıyor olsa da yeni bir araştırmaya göre, kahvenin faydaları tartışılmaz.

Southampton Üniversitesi'nden Robin Poole, “Kahvenin en önemli faydaları, kalp hastalığı ve beyin kanamasından ölme veya kalp hastası olma riskini azaltması. Bunun içinse, günde üç ila dört fincan kahve içmek gerekiyor,” diyor.

Kahveyle ilgili daha önce yapılmış 201 çalışmanın sonuçlarını inceleyen Southhampton Üniversitesi Tıp Fakültesi araştırmacıları, kahve içmenin diyabet, karaciğer hastalığı, demans ve hatta kanser riskini bile azalttığını ortaya koydu. Ancak bu durum, hamile kadınlar veya kemikleri zayıf olanlar için geçerli değil.

Bilimadamları, araştırmanın kahveye eşlik eden alışkanlıkları kapsamadığını da vurguluyor.

Uzman, “Şeker, aromalı şuruplar, bisküviler, kekler araştırmanın dışında. Biz kahve meraklılarına, günde üç veya dört fincan içmelerini, ancak bunu sağlıklı bir şekilde yapmalarını tavsiye ediyoruz. Çünkü standart sağlık uyarılarımız, kahvenin yanında tüketilen gıdalar için hala geçerli,” diyor.

Kahve en fazla karaciğer hastalıklarıyla mücadele edenlere fayda sağlamış. Araştırmacılar, kahvenin siroz tedavisinde kullanılmasıyla ilgili klinik bir deney planlıyor.

Bazı kahve düşkünleriyse, kahve içilen ortamlarda evcil hayvan bulundurmanın ilave faydaları olduğunu söylüyor.

Psikolg Honey Langcaster-James, “Evcil hayvanlar sağlığımıza faydalı olmanın yanı sıra para kazanmamıza da yardımcı oluyor. Özellikle eğer küçük işletmelerde köpek gibi bir evcil hayvan varsa, müşteriler köpekle iletişim kurmaya başlıyor ve bu da güzel bir atmosfer oluşturuyor,” diyor.

Öyle görünüyor ki, mağazalarında evcil hayvan bulunduran kafe sahipleri, hem müşterilerini mutlu ediyor hem de satışlarını da hareketlendiriyor.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG