Erişilebilirlik

Kafein Tüketimi Hafızayı Güçlendiriyor


Yeni bir araştırma kafeinli çay ve kahve tüketiminin konsantre olmayı kolaylaştırdığını ve hafızayı uzun süreli güçlendirdiğini ortaya koydu.

İnsanların güne daha zinde başlamak için sabahları bir fincan kahve veya bir bardak çay içmeyi tercih ettiği bilinir. Ancak kafeinin bellek üzerindeki etkisi şimdiye kadar bilinmiyordu.

Bu konuya ışık tutmak isteyen Mike Yassa ve meslektaşları, ilginç bir deney yapmış. Deneklere önce öğrenmeleri gereken yeni bir konu, ardından da kafein verilmiş.

Irvine’daki California Üniversitesi’nde nörobiyoloji profesörü olan Yassa ve ekibi, kahve, çay ve çikolatanın temel maddesi olan kafeinin hafızayı güçlendirip güçlendirmediğini anlamak istemiş.

Yeni bir şey öğrendikten sonra bunun uzun süreli belleğe aktarılmasının zaman aldığını söyleyen Profesör Yassa, yaptıkları deneyi “İlk 24 saat unutmanın en fazla yaşandığı süredir. İşte bu sürede deneklere kafein vererek unutmayı azaltıp azaltamayacağımızı görmek istedik” sözleriyle özetliyor.

Yassa ve ekibi kafein kullanmayan 160 kişilik bir grup üzerinde çalışmış. İlk gün katılımcılara bazı sıradan eşya resimleri göstermişler ve bu eşyaların evde mi yoksa açık havada mı bulunduğunu sormuşlar.

Sonra deneklerin bir kısmına kafein hapı, diğerlerine de yalancı ilaç verilmiş. Ertesi gün geri gelen deneklere sürpriz bir şekilde yeni resimler gösterilmiş.

Profesör Yassa bazı resimlerin 24 saat önce gösterilenlerle aynı, bazılarınınsa farklı olduğunu söylüyor. Yassa’nın aldatıcı olarak tanımladığı ve üzerinde hafif değişiklikler yapılmış olan üçüncü gruptaki resimlerse, deneklerin bellek gücünü ölçmek için kullanılmış.

Yassa, “Bu resmi daha önce görmüş müydüm diye sormaları bizim için çok önemli bir bilgiydi. Kafein tüketenlerin bu soruya genellikle doğru cevap verdiğini gördük” diyor.

Yassa kafein hapı verilen deneklerin belleklerinin yüzde 10 ila 12 oranda güçlendiğini söylüyor. Nörobiyoloji uzmanı, deneyde kullandıkları kafein miktarının bir fincan kahvedeki kafeinle eşdeğer olduğunu belirtiyor. Yassa biraz fazla kafeinin belleği güçlendirmekle birlikte bazı katılımcılarda sinirliliğe yol açtığını da vurguluyor.

Kafeinin bellek üzerindeki etkisini açıklayan çalışma Nature Neuroscience dergisinde yayınlandı.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG