Erişilebilirlik

Kafein Nasıl Enerji Sağlıyor?


Kafein Nasıl Enerji Sağlıyor?
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:01:45 0:00

Kafeinin enerji verdiği yadsınamaz. Bazılarımız sabah kahve içinceye kadar tam olarak uyanamadıklarını bile söyler. Araştırmacılar, kafeinin bize bu enerjiyi nasıl verdiğini araştırıyor.

Saat erken ama müşteriler çoktan bu espresso barının önünde sıraya girmiş ve güne başlamak için kahvelerini bekliyor.

Bir müşteri, “Kahveye ihtiyacım var. Uyanmam gerek,” diyerek neden sırada beklediğini anlatıyor.

İçtiğimiz ister kahve, ister meşrubat ister bir enerji içeceği olsun, çoğumuz uyanmak için kafeine güveniyoruz.

Peki enerji için almamız gereken miktar ne kadar?

Nörolog Nora Volkow, araştırmalarını beynin farklı uyuşturucu maddelerden nasıl etkilendiğini öğrenmeye adamış bir biliminsanı ve son zamanlarda kafeini inceliyor.

Volkow, “Kafein kendimizi daha iyi hissetmemizi sağlıyor. Özellikle uykusuz olduğumuzda ya da gece geç çalıştığımızda. Konsantrasyonumuzu arttırıyor ve aslında bunu nasıl yaptığını tam olarak bilmiyoruz,” diyor.

Kafein takıntımızı anlamak isteyen Volkow, gönüllü katılımcılara kafein hapı içirmiş. Tabletler, 2-3 fincan kahvenin içerdiği kadar kafein içeriyor.

Volkow ve ekibi, beyin tomografisiyle, kafeinin beyne etkisini incelemiş.

Bazı uyuşturucular gibi kafein de beyindeki dopaminin doğal çalışmasını hızlandırıyor.

Eroin ve kokain de dopamin salınımını arttırarak bağımlılığa yol açabiliyor. Ancak kafein biraz farklı. Dopaminin birleşebileceği reseptörlerin sayısını arttırarak daha canlı ve dikkatli olmamızı sağlıyor. Ancak beyne etkisi bu uyuşturucular kadar güçlü değil.

Volkow, “İşin gerçeği, kafein diğer uyuşturucularda gördüğümüz zorlayıcı davranış biçimlerine neden olmuyor. Bu korkunç sonuçlara yolaçmadığı için kafein tam olarak bağımlılık yaratmıyor diyebiliriz,” diyor.

Yani işin güzel tarafı, istediğiniz zaman, çok fazla yan etki yaşamadan kahve içmeyi bırakabilirsiniz. Ama sabahları sizi canlandıracak bir şey istiyorsanız, bırakmamayı da seçebilirsiniz.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG