Erişilebilirlik

Kadınlara Sünnetin Önüne Geçilemiyor


FILE - А traditional surgeon is seen holding razor blades used to carry out female circumcision, also known as female genital mutilation.
FILE - А traditional surgeon is seen holding razor blades used to carry out female circumcision, also known as female genital mutilation.

Birleşmiş Milletler, ilkel yollarla vahşice sünnet edilen kadınların sayısının 200 milyonu geçtiğini ve kadın sünnetiyle mücadelenin yetersiz olduğunu duyurdu.

Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu UNICEF, kadın sünnetiye ilgili rapor yayınladı. Raporda dünya genelinde sünnet edilen kadın sayısının tam olarak bilinemese de tahmini 200 milyonu aştığı açıklandı.

Günümüzde kadınların 30 ülkede sünnet edildiğinin belirtildiği raporda, bu kurbanların 44 milyonunun 15 yaşın altında olduğu belirtildi. Birçok ülkede geçen yıllara göre oran azalsa da, nüfus artışına bağlı olarak sünnet edilen kadın sayısı da arttı.

Genital sakatlama olarak tanımlanan operasyon, genellikle bazı Müslüman ülkelerde ve ilkel kabilelerde yaygın. Rapora göre sünnet edilen 200 milyondan fazla kadının yarısı Müslüman ülkeler olan Mısır, Etiyopya ve Endonezya’da yaşıyor. En fazla kadın sünneti ise Somali’de. Ülkede her yüz kadından 98’i sünnet ediliyor.

Asya ülkelerinde yaygınlaşıyor

Raporda Afrika ve Ortadoğu’da, Ortaçağ’dan kalma bir gelenek olarak sürdürülen sünnetin başta Endonezya olmak üzere nüfusu fazla olan Asya ülkelerine de yayılması dikkat çekti. Endonezya’da 60 milyon kadının sünnetli olduğu, bu rakamın ülkede yaşayan kadın nüfusun yarısını oluşturduğu görülüyor. Dünyada en fazla Müslüman nüfusa sahip ülke olan Endonezya’da kadın sünneti 10 yıl önce devlet tarafından yasaklanmasına rağmen dini nedenlerle bu karara uyulmuyor.

Bazı ülkelerde ise sünnet edilen kadın sayısının nüfusa oranı azalıyor. Mısır’da 30 yıl önce sünnet olan 15-19 yaş arasındaki kadınların oranı yüzde 97 iken bu oran 2015’te yüzde 70’e gerilemiş. Aynı oran, Burkina Faso’da yüzde 89’dan 58’e, Liberya’da yüzde 72’den 31’e düşmüş.

‘Sünnet kurbanları artıyor’

UNICEF yetkilileri bazı ülkelerde azalma olsa da, nüfus artışıyla birlikte sünnet kurbanı kadınların sayısının arttığına dikkat çekiyor. Endonezya’da sünnet edilenlerin yarısının 11 yaşın altındaki çocuklar olması endişeleri arttırıyor. Birleşmiş Milletler, geçen Eylül’de açıkladığı sürdürülebilir dünya hedefleri kapsamında kadın sünnetini 2030’a kadar tamamen ortadan kaldırmayı planlasa da, nüfus artışı nedeniyle hedefin gerçekleştirilme olasılığı çok az görünüyor.

Kadın sünnetine sıfır hoşgörü

Birleşmiş Milletler’in 6 Şubat’ı Kadın Sünnetine Sıfır Hoşgörü Günü ilan etmesi nedeniyle yazılı açıklama yapan Genel Sekreteri Ban Ki- moon da tüm ülkelere mücadele çağrısı yaptı.

BM Genel Sekreteri, “Endişelerimiz daha önce hiç bu kadar acil olmamıştı. Kadınlar ve kız çocukları vahşice sünnet edilip sakat bırakılıyor, yaşam hakları ihlal ediliyor. Hayatı tam olarak yaşama şansları ortadan kaldırılıyor. Bugün tüm ülkelere sesimi yükseltip bu vahşetle mücadele çağrısında bulunuyorum” dedi.

Kadın sünneti nedir?

Yöntemleri dini inanç ve yörelere göre değişiyor. En yaygın olanı, kadınların klitorisinin kısmen veya tamamen kesilip alınması olarak biliniyor. Çoğunlukla ilkel yöntemlerin kullanıldığı kadın sünneti bazı ülkelerde beş yaşından itibaren uygulanmaya başlıyor. Daha çok genç kadınların doğurganlıklarını artırıp cinsel isteklerini kontrol altına almak ya da bekaretlerini korumak amacıyla yapılıyor.

Dünya Sağlık Örgütü, uluslararası insani yardım örgütleri ve sağlık kuruluşları tarafından ‘Genital Sakatlanma’ olarak tanımlanan kadın sünnetinle mücadele için önlemler ve yasaklamalar getirilse de, özellikle dini baskılar ve gelenekler yüzünden, mücadele yetersiz kalıyor.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG