Erişilebilirlik

Kadınlar İçin En Tehlikeli Kentler Hangileri?


Kadınlar için en tehlikeli megakentler araştırmasında Mısır’ın başkenti Kahire, kadınlar için en tehlikeli kent ilan edildi
Kadınlar için en tehlikeli megakentler araştırmasında Mısır’ın başkenti Kahire, kadınlar için en tehlikeli kent ilan edildi

Kadınlar için en tehlikeli megakentler araştırmasında İstanbul 10’uncu sırada yer aldı. Haber ajansı Reuters’ın araştırmasında Mısır’ın başkenti Kahire, kadınlar için en tehlikeli kent ilan edildi. İngiltere’nin başkenti Londra’ysa kadınlar için en yaşanabilir megakent.

Thomson Reuters Vakfı, nüfusu 10 milyon ve üstü 19 büyük kentte, cinsel taciz ve şiddet, sağlık hizmetlerine erişim, zararlı kültürel uygulamalar ve ekonomik fırsat alanlarında kadınlara yaklaşımı araştırdı.

380 uzmanla görüşülen ankette Mısır’ın başkenti Kahire, tüm alanlarda kadınlar için en tehlikeli megakent seçildi. Kahire’yi, Pakistan’da Karaçi, Demokratik Kongo Cumhuriyeti’nde Kinşasa ve Hindistan’ın başkenti Yeni Delhi izledi.

Kadınlar için en güvenli kentlerse Londra, Tokyo ve Paris oldu.

Sadece cinsel şiddet alanında en tehlikeli kentlerse Yeni Delhi ve Brezilya’nın başkenti Sao Paulo. Özellikle Hindistan’dan gelen toplu tecavüz haberleri, anket sonucunu etkiledi.

İstanbul’ın karnesi kötü

İstanbul, cinsel şiddette 6’ncı en tehlikeli kent oldu. Kadın sünneti, çocuk gelinler, yenidoğan öldürme gibi kültürel uygulamalarda da İstanbul 8’inci sırada. Eğitim, toprak ya da mülk sahibi olma, banka hesabı açma gibi mali hizmetlere erişim konusunda da 8’inci en kötü kent yine İstanbul.

Kadınların sağlık hizmetlerine erişimi alanındaysa İstanbul 13’üncü sırada yer alarak diğer alanlara nispeten daha iyi bir sonuç elde etti.

Thomson Reuters Vakfı’nın yedincisini yayınladığı anket, Birleşmiş Milletler’in megakent listesine dayanıyor. BM’ye göre 1990’dan bu yana megakentlerin sayısı üç kat artarak 31’e yükseldi. Bu kentlerin altısı Çin’de, beşi Hindistan’da yer alıyor. Reuters, her ülkeden sadece en büyük kenti anketine dahil ediyor.

Ankete bu linkten ulaşabilirsiniz: https://poll2017.trust.org/

Birleşmiş Milletler, megakent sayısının 2030 yılına kadar 41’e çıkacağı tahmininde bulunuyor. BM’ye göre kentleşme ve kent nüfusları da hızla artıyor. Şu anda dünya nüfusunun %54’ü kentlerde yaşıyor. 2050 yılında kentsel nüfus oranının %66’ya çıkması bekleniyor.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG