Erişilebilirlik

"Salgın Bahanesiyle Kadına Şiddetle Mücadele Edilmiyor"


HDP eş başkanı Pervin Buldan
HDP eş başkanı Pervin Buldan

Sosyal medya üzerinden basın açıklaması yapan HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, kadına yönelik şiddetle mücadele mekanizmalarının salgın bahanesiyle çalıştırılmadığını söyledi. Buldan, ev kadınlarına doğrudan gelir temin edilmesi için yasa teklifi verdiklerini de ifade etti.

Corona virüsü salgını sürecinde kadına yönelik şiddetin yüzde 27.8 oranında arttığına dikkat çeken Buldan, Mart ayında 29 kadının öldürüldüğünü söyledi. Evde kalın çağrılarının şiddeti arttırdığına vurgu yapan Buldan, “Evde kalın çağrısı yapıp, kadınlara güvenli ortam yaratmayan iktidar bu katliamlardan birinci dereceden sorumludur. Kadınlar dışarıda virüs tehdidi, evde ise erkek şiddetiyle karşı karşıyadır. İktidar, 'Hayat eve sığar' kampanyasıyla aslında erkek şiddetini eve sığdırmıştır. Kadına yönelik şiddetin en çok arttığı bu dönemde salgınla birlikte kadın sığınma evlerine kabul de zorlaştırılmıştır. Sadece yüksek derecede can güvenliği tehlikesi olanların başvurusu kabul edilmektedir. Bunun için de kadınların önüne türlü engeller çıkartılmakta, şiddete uğrayan kadınlardan bu süreçte darp raporu istenerek başvuru süreci zorlaştırılmaktadır” dedi.

“Şiddetin en fazla olduğu bir dönemde kayyımlar sığına evlerine başvuruları durdurdu”

Buldan, kadına yönelik şiddetle mücadele mekanizmalarının salgın bahanesiyle çalıştırılmadığını savunarak, "Belediyelerimiz bünyesinde şiddetle mücadele eden onlarca kurum kayyımlar tarafından kapatıldı. Şimdi de şiddetin en fazla olduğu bir dönemde kayyımlar sığınma evlerine başvuruları durdurdu. Kadına yönelik şiddetle mücadele mekanizmaları salgın bahanesiyle çalıştırılmayarak, adeta erkeğe şiddet uygulaması için fırsat yaratılmaktadır. Karantina uygulayan Avrupa ülkelerine baktığımızda sığınma evlerinin kapasitesinin arttırılmasından, eczanelerde alarm sisteminin geliştirilmesine varıncaya kadar bir dizi yeni tedbirler geliştirilmektedir. Türkiye’de ise Aile Bakanlığı’nın salgın döneminde şiddeti önleyecek acil bir eylem planı çıkartmak gibi bir uğraşı içerisinde olmadığını görüyoruz. Bırakalım şiddeti önlemeyi, 30 Mart 2020 tarihiyle Hâkimler ve Savcılar Genel Kurulu tarafından alınan bir tedbir kararıyla, Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesi Kanunu'nu rafa kaldıran bir karara imza attılar. Bu da açıkça şiddete davettir, başka bir izahı yoktur” diye konuştu.

“Bu süreçte kadınların karşı karşıya bulunduğu bir diğer şiddet de ekonomik şiddettir”

Kadınların salgın sürecinde ekonomik şiddete de maruz kaldıklarını ifade eden Buldan, kadınlara doğrudan gelir temin edilmesi için yasa teklifi sunduklarını belirtti. Buldan sözlerini şöyle tamamladı: "İster kamu ister özel sektörde olsun çalışan tüm kadınlara iş ve gelir güvencesi verilmelidir. Kadınlar, sağlık hakkı ile çalışma hakkı arasında seçim yapmak gibi bir ikilemde bırakılmamalıdır. Kadın sağlık emekçilerinin talepleri karşılanmalı, süt izninde olan kadınlar ücretli idari izinli sayılmalıdır. Kamu-özel ayrımı olmaksızın, zorunlu hizmet ve üretim alanında çalışan ebeveynlere dönüşümlü ve eşit olarak ücretli izin verilmelidir. Ayrıca çocuklarını yalnız büyüten ebeveynlere salgın süresince ücretli izin hakkı tanınmalıdır. Kısa bir süre önce verdiğimiz kanun teklifinde önerdiğimiz gibi, ev eksenli çalışan, yalnız yaşayan ve çocuklarına bakmak zorunda olan kadınlara her ay, 2.500 TL doğrudan temel gelir desteği sağlanmalıdır.”

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG