Erişilebilirlik

Kadıköy’deki Boğaziçi Eylemi Yasaklandı


Boğaziçi Üniversitesi’nde dışarıdan rektör atanmasına karşı başlayan protestolar devam ediyor.

Dün akşam üniversiteye giren polislerin gözaltına aldıkları dahil olmak üzere İstanbul Emniyet Müdürlüğü’ne götürülen 159 Boğaziçi Üniversitesi öğrencisi serbest bırakıldı.

Ancak yasaklar sürüyor.

Kadıköy Kaymakamlığı’ndan eylem ve yürüyüşlere yasaklama

Dün İstanbul Valiliği’nin üniversite önündeki protesto gösterisini yasadışı ilan etmesinin ardından bugün Kadıköy İskele Meydanı’nda yapılması plan eylem Kadıköy Kaymakamlığı tarafından yasaklandı.

Kaymakamlık yedi gün boyunca ilçe genelinde yürüyüş ve gösterilerin yasaklandığını duyurdu.

Polis, Kadıköy’deki eylem alanına bariyerler yerleştirmeye başladı. Ancak Boğaziçi Dayanışması eylem çağrısını sürdürüyor.

Ankara’da Boğaziçi gözaltıları

Diğer üniversitelerden akademisyenler Boğaziçi Üniversitesi’nde destek açıklamaları yaparken bazı illerde de destek eylemleri yapılıyor.

Ankara’da Boğaziçi Gözaltıları
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:16 0:00

Ankara Kızılay Meydanı’nda yapılmak eyleme müdahale eden polis, yaklaşık 60 kişiyi gözaltına aldı.

Boğaziçili akademisyenlerin protesto eylemleri de sürüyor

Günlerdir Boğaziçi Üniversitesi’nin güney kampüsünde bulunan rektörlük binasına sırtlarını dönerek rektör atamasını protesto eden öğretim üyeleri bugün ellerinde dün gözaltına alınan 159 öğrenciye atfen #159 yazılı afişlerle bugün sırt dönme eylemi sonrası rektörlük binasına yürüdüler.

Kılıçdaroğlu: ‘‘O üniversite hocasının ‘Kimse beni kabul etmiyor, büyüklük bende kalsın, ben buradan ayrılayım' demesi lazım’’

Muhalefetten Boğaziçi Ünversitesi Açıklamaları
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:08:25 0:00

Boğaziçi Üniversitesi’ndeki sürece yeterince müdahil olmamakla eleştirilen Cumhuriyet Halk Partisi’nin Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Rektör Melih Bulu’nun görevinden ayrılmasını istedi.

Bugün çiftçilerle biraraya gelen Kılıçdaroğlu, ‘‘Üniversiteye bir kişiyi atıyorsunuz, üniversite kabul etmiyor. Öğrenciler ve hocaları kabul etmiyor. Gelenekler, örf ve adetler bazen kanunlardan daha güçlüdür. Sadece öğrenciler mi? Hayır, üniversite hocaları da kabul etmiyor. Olması gereken ne? O üniversite hocasının ‘Kimse beni kabul etmiyor, büyüklük bende kalsın, ben buradan ayrılayım' demesi lazım ve bunu yapması lazım. Aksi halde orada bir karmaşık kaos çıkıyor. Kaosa izin vermemek lazım. Bakın geçmişte, hepiniz hatırlarsınız 80 öncesini, 80 sonrasını, pek çok insan hayatını kaybetti. Kimi ‘sağ’ dedi, kimi ‘sol’ dedi. Başkaları ellerine silahları verdi ve gençlerimiz birbirlerini öldürdü’’ dedi.

Uğur Poyraz: ‘‘Biz, gençlerimizin ‘aşağıya’ değil, ‘geleceğe’ bakmalarından yanayız’’

İyi Parti Genel Sekreteri Uğur Poyraz’ın Başkanlık Divanı’nın ardından yaptığı açıklamada tüm taraflı tuzaklara karşı uyardı.

Poyraz, ‘‘Boğaziçi Üniversitesi’ndeki gençlerimizin taleplerini önemsiyor, demokratik haklarını kullanmalarını da saygıyla karşılıyoruz. Biz, gençlerimizin ‘aşağıya’ değil, ‘geleceğe’ bakmalarından yanayız. Üniversitenin dışında, yol kenarındaki öğrencilere, ‘gözaltında’ muamelesi yaparak, müdahale edilmesini de doğru bulmuyoruz. Geçmişte yaşanan birçok örnek hatırlandığında, bu tür tavırların, ekonomik zorluklar ve pandemi şartlarıyla boğuşan milletimizin psikolojisini ve olayların seyrini nasıl, nereye ve kimin yararına dönüştüreceğini kestirmek zordur. Bu vesileyle, gençlerimizi, demokratik haklarına gölge düşürebilecek tuzaklara, emniyet güçlerimizi de, bu demokratik eylemi, farklı hesapların peşindeki odakların kucağına itebilecek tavırlara karşı dikkatli olmaya çağırıyoruz’’ dedi.

AKP Grup Başkan Vekili Bülent Turan ise rektörlük atamasının yasal mevzuat dahilinde yapıldığını söyleyerek herkesi duyarlı olmaya davet etti.

Twitter’den İçişleri Bakanı’na ‘nefret davranışı’ ihlali notu

Bu arada Twitter Süleyman Soylu’nun ‘‘Kabe-i Muazzama'ya hakaret eden LGBT sapkınlarına müsamaha göstermeli miyiz? Elbette hayır. Rektörlük binasını işgale kalkan LGBT sapkınlarına müsamaha göstermeli miyiz? Elbette hayır.

Boğaziçi’nin olan biteni izleyen sakinlerine bir sözüm var: Hayatta hiçbir başarının altında imzası olmayan, bir ajansın elinde oyuncak olan, solcu bile olamayan kart siyasetçilerin tuzağına düşmeyin’’ mesajını ‘‘Bu tweet nefret davranışı hakkındaki Twitter kurallarını ihlal etti’’ notuyla birlikte yayınladı.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG