Erişilebilirlik

Kaddafi’nin Son Kalelerinden Sirte Düşmek Üzere


Başbakan Erdoğan Tunus'da
Başbakan Erdoğan Tunus'da

Libya'da geçici yönetim Kaddafi yanlılarının kontrolündeki Sirte’nin ele geçirilmek üzere olduğunu açıkladı.

Açıklamada, Misrata’da üslenmiş asi kuvvetlerinin kent merkezine girdiği ancak şiddetli bir çatışmayla karşı karşıya kaldığı belirtiliyor. En büyük tehlike Kaddafi yanlılarının gizlendikleri binalardan asileri tek tek vurmaları.

Kaddafi’nin doğum yeri olan Sirte başkent Trablusgarp’ı Bingazi’ye bağlayan ana sahil yolu olduğu üzerinde olduğundan, ele geçirilmesi geçici yönetim için hayati önem taşıyor.

Yeni yönetime bağlı kuvvetler Sirte ile birlikte 2 haftadır kuşatma altında tutulan Beni Velid’e ele geçirmeye çalışıyor.

Bu arada Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Trablusgarp’ta Ulusal Geçiş Konseyi Başkanı Mustafa Abdulcelil ile görüştü. Askeri havaalanında Başkan Yardımcısı Mahmut Cibril, Türkiye'nin Trablusgarp Büyükelçisi Ali Kemal Aydın ve Libya'daki Türkler tarafından karşılanan Başbakan’ın daha sonra Bingazi’ye gitmesi bekleniyor.

Dün de, İngiltere başbakanı David Cameron ve Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, Trablusgarp’a giderek Mustafa Abdülcelil ile görüşmüştü. NATO operasyonuna öncülük eden iki liderin alelacele Libya’ya gitmesi çeşitli çevrelerde Erdoğan’dan önce davranma çabası olarak nitelendi.


XS
SM
MD
LG