Erişilebilirlik

Kaddafi Yanlısı Kuvvetler Saldırılarını Yoğunlaştırdı


Libya savaş uçakları Ras Lanuf'a hava saldırıları düzenledi
Libya savaş uçakları Ras Lanuf'a hava saldırıları düzenledi

Libya lideri Muammer Kaddafi’ye bağlı kuvvetler, doğuda isyancıların elindeki Ras Lanuf’a hava saldırıları düzenlerken, kara kuvvetleri de ülkenin birçok yerinde muhalefete karşı yeni saldırılar başlattı.

İsyancılar Pazar günü Kaddafi’ye bağlı kuvvetlerin başlattığı karşı saldırı sonucu yakındaki Bin Cavad kentine sığınmıştı.

Yine isyancıların elindeki Zaviye’ye yönelik saldırılar da dördüncü gününe girdi. Kentte elektrik, telefon ve internet hizmetleri kesildi, ancak uydu telefonuyla ulaşılan isyancıların bir sözcüsü kentin hala kendi kontrollerinde olduğunu bildiriyor.

Öte yandan eski Libya Başbakanı Cadallah el Talhi, devlet televizyonuna çıkarak Bingazi’deki muhalefet liderlerini “ulusal diyaloğa” çağırdı. 2008’de Libya’nın Birleşmiş Milletler büyükelçiliği görevini yapan Talhi, isyancılardan “krizi çözme, kan dökülmesini ve yabancı güçlerin Libya’yı ele geçirmesini önlemek amacıyla görüşmelere bir şans vermesini” istedi.

İsyancı liderler Kaddafi istifa etmedikçe barış görüşmelerine katılmayacaklarını bildirdi.

Dünkü çatışmalarda yedi kişinin öldüğü ve 50’den fazla kişinin yaralandığı bildiriliyor. Öte yandan hükümet kuvvetlerinin hızlı ilerleyişi, Ras Lanuf’taki halkın evlerini terk etmesine ve isyancıların da silahlarını çöle saklamasına neden oldu. Libya’nın petrol ihracatı, Ras Lanuf’tan yapılıyor.

Libya Dışişleri Bakanı Musa Kussa, ülkenin doğusundaki isyancıların Amerika, İngiltere ve Fransa’nın desteğinde ülkesini bölmek için bir komplo başlattığını öne sürdü.

El Arabiye televizyonuna demeç veren Kaddafi’nin oğlu Saadi de, babasının çekilmesi durumunda ülkesinin iç savaşa sürükleneceğini iddia etti. Libya’da çok sayıda aşiretin birbirine düşeceğine dikkati çeken Saadi Kaddafi, ülkesinin Somali’ye dönüşebileceğini ileri sürüyor.

Çok Sayıda Kişi Ülke Dışına Çıkmaya Çalışıyor

Birleşmiş Milletler, çoğu yabancı işçiler olmak üzere Libya’daki çatışmalardan dolayı 1 milyon kişinin ülkeden kaçtığını ya da ülke içinde mağdur durumda olduğunu tahmin ediyor.

Örgütün Acil Yardım Koordinatörü Valeri Amos, Libya’dan 400 bin kişinin tahliye edilebileceğini belirtti. Bu tahliye yarı yarıya tamamlanmış durumda. Bununla birlikte 600 bin kişi halen Libya’da çatışmaların ortasında sıkışmış durumda. Birleşmiş Milletler görevlisi Amos, bu kişilere yardım malzemesi ulaştırılması gerektiğinin de altını çizdi.

Cenevre’de konuşan Amos yoğun çatışmaların yaşandığı Misrata’da çok sayıda yaralının bulunduğunu ve yardım kuruluşlarının bu mağdurlara derhal ulaşması gerektiğini söyledi.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG