Erişilebilirlik

Kaddafi Yanlıları Petrol Rafinerisine Saldırdı


Kaddafi Yanlıları Petrol Rafinerisine Saldırdı
Kaddafi Yanlıları Petrol Rafinerisine Saldırdı

Libya’nın liman kenti Ras Lanuf'da Kaddafi yanlısı kuvvetler petrol rafinerisine saldırarak en az 15 koruma görevlisini öldürdü.

Pazartesi sabahı araçlara binmiş olarak rafineri önüne gelen Kaddafi yanlılarının nöbet tutan koruma görevlilerini ateşe tuttuğu bildirildi.Çatışmada iki koruma görevlisinin de yaralandığı ancak Kaddafi yanlılılarının rafineriye giremediği açıklandı.

Öte yandan Sirte ve Beni Velid’de Kaddafi yanlılarının direnişi sürüyor. İki kentteki savaş, geçici hükümetin tüm Libya’da kontrol sağlamasını geciktirmiş durumda.

NATO uçaklarının hava desteğinde Beni Velid’e saldıran hükümet kuvvetleri özellikle kentin kuzey kesimlerini ele geçirdiklerini bildiriyor. Kaddafi yanlıları ise kent merkezini hala kontrol altında tutuyor.

Buarada Nijer hükümeti, içinde Libya’nın devrik lideri Muammer Kaddafi’nin oğlu Saadi ve dokuz kişinin bulunduğu bir konvoyu durdurduklarını bildirdi.

Adalet Bakanı Marou Amadou, konvoyun kuzeydeki Agadez’e giderken durdurulduğunu açıkladı. Kaddafi’ye bağlı üç generalle güvenlik amirinin de Agadez’e sığındığı tahmin ediliyor.

Amadou, konvoydakilerin bu hafta içinde başkent Niamey’e götürüleceğini ve Nijer’in uluslararası yükümlülüklerini yerine getireceğini söyledi. Nijer Adalet Bakanı, Uluslararası Ceza Mahkemesi’nin Saadi Kaddafi hakkında tutuklama emri çıkarmamasını gerekçe göstererek, Kaddafi’nin oğlunun tutuklanmayacağını bildirdi.

Saadi Kaddafi, geçen ay isyancılar başkent Trablusgarp’a girmeden anlaşma girişiminde bulunmuş, ancak çabaları kardeşi Seyfülislam tarafından engellenmişti.

Muaamer Kaddafi’nin nerede olduğu hala bilinmiyor. Batı Afrika ülkelerinden Guinea Bissau’nun başbakanı Kaddafi sığınma başvurusunda bulunursa devrik Libya liderini kabul edeceklerini söyledi. Guinea Bissau Kaddafi döneminde Libya ile güçlü bağlar kurmuştu.

XS
SM
MD
LG