Erişilebilirlik

Kaddafi Yanlıları Hava Operasyonuna Rağmen Saldırılarını Sürdürüyor


Bingazi'nin doğusunda düşen F-15 uçağının enkazı
Bingazi'nin doğusunda düşen F-15 uçağının enkazı

Libya’da hükümet yanlısı güçler, Amerika önderliğindeki uluslararası hava operasyonuna rağmen ülkenin batısında iki kente saldırarak çok sayıda sivili öldürdü.

Muammer Kaddafi’ye bağlı kuvvetler, tanklar ve topçu birliklerinin desteğinde, isyancıların elindeki Misrata ve Zintan kentlerini hedef aldı.

Başkent Trablusgarp’ın 200 kilometre doğusunda bulunan Misrata’da halk, topçu ateşinin durmaksızın devam ettiğini söylüyor. Çok sayıda kişi, mermi ve şarapnel yarası teşhisiyle hastanelerde tedavi görüyor. Dünkü saldırılarda ölenlerden dördünün çocuk olduğu bildiriliyor. Önceki günse çatışmalarda 40 kişi ölmüştü.

Kaddafi yanlısı güçler, Tunus sınırı yakınındaki Zintan’a da ağır silahlarla saldırdı.

Koalisyon kuvvetleri komutanlarından Amerikalı Oramiral Samuel Locklear, Kaddafi kuvvetlerinin Misrata’da sivillere saldırdığını doğruladı ve bunun Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi kararını ihlal ettiğini hatırlattı.

Oramiral Locklear, uluslararası koalisyonun, Libya’nın üçüncü büyük kenti Misrata’nın kurtarılması için “tüm seçenekleri değerlendirdiğini” söyledi. Başkan Barack Obama da hükümete bağlı güçlerin Misrata’dan ve diğer kentlerden çekilmesini istedi.

Oramiral Locklear, ayrıca dün gece Libya semalarında düşen F-15 uçağının pilotlarının sağ kurtarıldığını doğruladı. Pilotlar arıza sonucu düşen uçaktan son anda atlayarak kurtulmuştu.

Amerikalı komutan pilotun arama ekibince bulunduğunu, yardımcı pilotun da Libya halkı tarafından kurtarıldığını, Amerikan kuvvetlerine devredilmeden önce kendisine çok iyi davranıldığını söyledi.

Öte yandan dün gece Libya devlet televizyonu, Kaddafi’yi başkentteki sığınağında insan kalkanı oluşturmak üzere toplanan kalabalığa konuşurken gösterdi. Kaddafi konuşmasında hiçbir yere gitmediğini, çadırında kalmaya devam ettiğini söyledi.

STÜDYO VOA

ABD üniversitelerinde Gazze protestoları yayılıyor - 24 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:22 0:00
XS
SM
MD
LG