Erişilebilirlik

Kaçak Göçmenlerin Çocuklarına Yönelik Yasa Tasarısı Engellendi


Dream Yasası'nı destekleyenler gösteri düzenliyor
Dream Yasası'nı destekleyenler gösteri düzenliyor

Dream Yasası olarak bilinen tasarı, kapsamlı göçmenlik reformunun ilk adımı olacaktı

Amerikan Senatosu, üniversiteye yazılan veya asker olan kaçak işçilerin çocuklarına oturma izni verilmesini öngören yasa tasarısını engelledi.

Dream Yasası olarak bilinen tasarı, kapsamlı göçmenlik reformunun ilk adımı olacaktı. Amerika'da 12 milyon kaçak göçmen bulunuyor. Bunların iki milyonu, çocuk yaştayken anne-babaları tarafından Amerika'ya getirilmiş. Dream Yasası, yurtdışında doğup 16 yaşından küçükken Amerika'ya getirilen kaçak göçmenlerin liseyi bitirdikten sonra üniversiteye kaydolmaları veya silahlı kuvvetlere katılmaları durumunda oturma izni verilmesini öngörüyordu.

Temsilciler Meclisi yasayı bu ay onaylamıştı. Ancak Senato Dream Yasası için oylamaya geçilmesini reddetti. Başkan Barack Obama tasarının engellenmesinden üzüntü duyduğunu açıkladı.

Tasarıya karşı çıkan muhalefetteki Cumhuriyetçiler bu tür yasaların Amerika'ya kaçak yollarla giriş yapanları teşvik edeceğini savunuyordu. İktidardaki Demokratlar ise çocuk yaşta Amerika'ya getirilen göçmenlerin herkes gibi topluma katkıda bulunduğunu, önlerin konan yasal engelin kaldırılmasını istiyordu.

Önümüzdeki ay başlayacak yeni yasama döneminde Cumhuriyetçilerin sayılırını arttırmaları nedeniyle göçmenlik reformunda mesafe alınması daha da zorlaşabilir.


XS
SM
MD
LG