Erişilebilirlik

Kablosuz Teknoloji Sayesinde Cep Telefonları Gelişiyor


Kablosuz Teknoloji Sayesinde Cep Telefonları Gelişiyor
Kablosuz Teknoloji Sayesinde Cep Telefonları Gelişiyor

Kablosuz teknolojide görülen büyük ilerleme sayesinde artık sağlık çalışanları da cep telefonlarını yeni amaçlar için kullanıyor

Bundan sadece 5 yıl önce imkansız gibi görülen birçok şeyi artık yapmak mümkün. 2005 yılından bu yana kablosuz teknolojide görülen büyük ilerleme sayesinde artık sağlık çalışanları da cep telefonlarını yeni amaçlar için kullanıyor.

Gelişmekte olan ülkelerde cep telefonu kullanımı giderek yaygınlaşıyor. Zimbabwe bu ülkelerden biri. 2 yıl önce yüzde 7 olan cep kullanımı oranı bugün yüzde 50. Uluslararası örgüt mHealth Alliance direktörü David Alyward durumu şöyle özetliyor: “Son 5 yılda gelişmekte olan ülkelerde kablosuz teknoloji kullanımı çok arttı.”

mHealth Alliance ve diğer bazı örgütler sağlık hizmetlerine sınırlı erişim olan yerlerde cep telefonu ve diğer mobil teknolojilerin sağlık amaçlı kullanılabileceğini söylüyor. En basit haliyle bile bu teknolojilerin, sağlık çalışanlarının klinikler, doktorlar ve sektördeki diğer çalışanlarla iletişimini kolaylaştıracağı belirtiliyor. 2009 yılında California’daki Stanford Üniversitesi eski cep telefonlarını toplayıp gelişmekte olan ülkelerdeki sağlık çalışanlarına gönderdi. Bu çabayı sürdüren kuruluşlardan biri FrontlineSMS-Medic. Örgütün kurucularından Nedim Mahmud, “Umudumuz daha çok kişinin hayatını kurtarmak. Bunun için kliniklerin daha etkili çalışmasına yardımcı olmak istiyoruz,” diye konuşuyor.

Gelişmekte olan ülkelerin çoğunda sağlık kayıtları elle tutuluyor. Mobil teknolojilerin hayata girmesiyle artık bu kayıtlar merkez kliniğe gönderilebilecek. mHealth Alliance’tan David Alyward anlatıyor: “Artık herkes bu bilgilere kolayca ulaşabilecek. Daha az hata yapılacak ve daha çok kişiyle paylaşılabilecek.”

Cep telefonları giderek cep bilgisayarları haline dönüştü. Alyward, sağlık sektörü çalışanlarının video, metin ve diğer verileri klinik ve doktorlara gönderebileceğini; bunların tanı ve tedavide kullanılabileceğini söylüyor. Alyward, “Yakında hastanın ateşini, tansiyonunu ölçecek uzaktan tanı cihazları geliştirilecek. Doktorunuz olmadan ya da kliniğe gitmeden de steteskopla, mikroskopla gerekli tanıların yapılabileceği bir aşamaya geleceğiz,” diyor.

Alyward, mobil teknolojilerle Birleşmiş Milletler’in binyıl hedeflerinin yakalanabileceğini, bebek ve çocuk ölümü oranının da azaltılabileceğini söylüyor.

XS
SM
MD
LG