Erişilebilirlik

Kabil Yakınındaki İntihar Saldırısında 12 Kişi Öldü


Afganistan’ın başkenti Kabil yakınlarında, yabancıları taşıyan bir minübüse düzenlenen intihar saldırısını Hizbi İslam örgütü üstlendi.

Afgan polisinin verdiği bilgilere göre, intihar eylemcisi, Kabil havaalanına giden yol üzerinde seyreden minibüse yakalaşarak bomba yüklü aracını havaya uçurdu. Saldırıda dokuz yabancı ve üç Afgan olmak üzere toplam 12 kişi öldü.

Yetkililer, aralarında Güney Afrikalı ve Rusların da bulunduğu yabancıların, merkezi Kabil havalanında bulunan özel bir şirket için çalıştıklarını söyledi.

İntihar eylemini üstlenen Hizbi İslam örgütü, saldırının bir kadın bombacı tarafından, İslam karşıtı filmi protesto etmek için düzenlendiğini belirtti. Hz. Muhammed’e hakaretler içeren Amerikan yapımı amatör film, Afganistan ve diğer Müslüman ülkelerde protestolara yol açtı.

Öte yandan, NATO, son dönemde Afgan askerlerinin koalisyon güçlerine saldırılar düzenlemesi ve İslam karşıtı filmin şiddeti daha da tırmandırması nedeniyle, Afgan güvenlik güçleriyle ortaklaşa gerçekleştirdiği operasyonların sayısını azaltma kararı aldı. NATO Sözcüsü Charlie Stadtlander, Afgan ordusuyla işbirliğinin en az tabur seviyesinde yürütüleceğini ve bundan küçük askeri birliklere destek verilmesine bölge komutanlarının karar vereceğini açıkladı.

Bu yıl toplam 51 NATO askeri, Afgan ordusuna bağlı askerlerin düzenlediği saldırılarda öldü.

Pekin ziyareti sırasında, muhabirlerin sorularını cevaplayan Amerika Savunma Bakanı Leon Panetta, Afgan askerlerinin koalisyon güçlerine saldırmasının endişe verici bir durum olduğunu, ancak Afganistan’daki NATO güçlerinin komutanı General John Allen’ın bu durumla mücadele için gerekli önlemleri aldığını söyledi.

Buarada NATO, Kabil polisinin Hz. Muhammed’e hakaret eden filmin yol açtığı protestoları kontrol altına alması ve asayişi sağlamasından duyduğu memnunluğu ifade eden bir bildiri yayınladı. NATO bildirisi, İslam karşıtı filmi bir kez daha kınayarak, filmin koalisyonun görüşleri ve değerleriyle kesinlikle bağdaşmadığını belirtti.

STÜDYO VOA

Donald Trump’ın sus payı davasında yeni aşamaya geçildi – 22 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG