Erişilebilirlik

Kabil Toparlanmaya Çalışıyor


Afganistan’ın başkenti Kabil, Salı günü düzenlenen ve 64 kişinin hayatının kaybettiği intihar saldırısı sonrası toparlanmaya çalışıyor. Saldırıda çoğu sivil 347 kişi de yaralanmıştı.

İçişleri Bakanı Sadık Sıddıki ölü sayısının 64’e ulaştığını, çoğu sivil 347 kişinin de yaralandığını açıkladı.

Bir grup Taleban militanı bombalar ve silahlarla Kabil’e saldırı düzenlemişti. Yetkilileri saldırının 2011’den bu yana düzenlenen en kanlı saldırı olduğunu belirtti.

Bombalı intihar saldırısının hedefi hükümet yetkililerini koruyan Afgan özel birliklerinin karargahıydı.

İçişleri Bakanı Sıddıki bombalı saldırının yüzlerce kilo patlayıcı taşıyan bir araçla düzenlendiğin bildirdi. Saldırganların sayısını belirlemeye çalıştıklarını belirten Sıddıki güvenlik açığının saldırıya meydan verdiğini kabul etti.

Yetkililer, güvenlik güçleri ile militanlar arasındaki çatışmanın saatlerce sürdüğünü, bütün saldırganların öldüğünü bazılarının kendilerini havaya uçurduğunu kaydetti.

Afganistan Devlet Başkanı Eşref Gani, saldırıyı kınadı, bunun yüz yüze savaşta düşmanın yenildiğini gösterdiğini söyledi. Saldırıyı üstlenen Taleban 3 saldırganın hepsinin intihar yeleği giydiğini belirtti. Taleban, hedef aldığı Afgan İstihbarat Servisi’ni Kabil hükümetinin en acımasız güvenlik birimlerinden biri olarak tanımladı.

Beyaz Saray Sözcüsü Josh Earnest saldırıyı kınadı. Earnest, Amerika’nın Afgan hükümetini ve halkını desteklemeye devam edeceğini kaydetti.

Earnest, Taliban’a da barış yoluna dönmesi çağrısında bulundu.

Pakistan’ı suçlayan Afgan yetkililer, İslamabad’ın Taleban’ın kendi sınırları içindeki sığınaklarını yok etmediğini belirtiyor. Suçlamaları reddeden İslamabad ise Taliban’a karşı operasyonların devam ettiğini savundu. Pakistan ayrıca saldırıyı kınayan ülkeler arasında bulunuyor.

Son saldırı, Afganistan İcra Kurulu Başkanı Abdullah Abdullah’ın Pakistan ziyaretini ertelemesine neden oldu. Ziyaretin Pakistan Başbakanı 2 Mayıs’ta yapılması bekleniyordu.

Taleban bahar aylarının gelip havaların ısınmasıyla birlikte saldırılarını arttırmış durumda. Birleşmiş Milletler ve NATO da saldırıyı kınadı.

Pazar günü yayınlanan bir rapor Afganistan’da yılın ilk 3 ayındaki saldırılarda 2 bin sivil hayatını kaybettiğini bildiriyor.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG